Αβραμόπουλος: «Η άνοδος του αντισημιτισμού αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό»

Μιλώντας στην ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε πως η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη αποτελεί «προσβολή για τον πολιτισμό».

«Έρχομαι ως αγγελιοφόρος της φιλίας και της αλληλεγγύης. Η επίσκεψή μου συμπίπτει με τα γεγονότα που προκαλούν και μας προκαλούν. Και αναφέρομαι στην επιστροφή του φάσματος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Αυτή είναι η στιγμή να υψώσουμε τη φωνή μας, να σταθούμε

μαζί και να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε μια απειλή που υπονομεύει το οικοδόμημα της ειρήνης και της δημοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομική κρίση παρήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που δεν ταιριάζει στη δημοκρατική κουλτούρα του ελληνικού λαού. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και έχει γίνει το καλύτερο παράδειγμα της αντίστασης ενάντια στον ναζισμό, θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί και να επιτρέψει την αναβίωση του μίσους και του ρατσισμού. Εγγύηση όμως είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ισχυρή βούληση του λαού».

Με φόντο την ελληνική σημαία και καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί». Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κάλεσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να επισκεφθούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. «Τώρα, είναι η στιγμή!», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «η Ελλάδα ήταν και θα είναι για πάντα αξιόπιστος και σταθερός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στη συνεργασία των οργανώσεων αποδήμων των τριών χωρών.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τις στενές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: « Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη φίλη και σύμμαχος χώρα της Ελλάδας. Στάθηκαν μαζί και αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οφείλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον πρόεδρο Τρούμαν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μετά την ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, που κατέστρεψε τη χώρα μας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια ιστορική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στη μεγαλύτερη Συναγωγή στην Ελλάδα: «Δεν ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των χαλεπών καιρών του μεγάλου εγκλήματος του Ολοκαυτώματος, οι Έλληνες προστάτευαν τους Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα. Εκατοντάδες οικογένειες έκρυψαν Εβραίους φίλους και συμπατριώτες στα σπίτια τους, αψηφώντας κάθε κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μετά τον πόλεμο ήταν το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ που έστειλε πρώτες ομάδες διάσωσης για να βοηθήσει τους Έλληνες θύματα των σεισμών στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο».

Keywords
Τυχαία Θέματα