«Το Φιλί του Ιούδα» στα… χείλη μιας κοινωνικής πληγής!

Της Φωτεινής Παπαδάκη

«Τον ελεύθερο άνθρωπο δεν τον θέλει στην πραγματικότητα κανείς. Αυτόν καραδοκεί κάθε σύστημα, είναι ο μεγάλος λαμπερός εχθρός», έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο σημαντικός άγγλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας έζησε μια ζωή στα άκρα, κατά την οποία οι προσωπικές και ιδιαίτερα σεξουαλικές επιλογές του «χτυπήθηκαν» με σφοδρότητα από το κράτος της βικτωριανής εποχής, μιας εποχής κυριευμένης από

το συντηρητισμό και τα ταμπού.

Σήμερα, 113 χρόνια από το θάνατό του ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ, γραμμένο το 1998. «Το Φιλί του Ιούδα» εστιάζει σε δυο γεγονότα που στιγμάτισαν τον Ουάιλντ: – την ημέρα που ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, γνωρίζοντας ότι πρόκειται να τον συλλάβουν και να καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια, λόγω της σχέσης του με το νεαρό Bosie και- τη νύχτα, μετά την αποφυλάκισή του, δύο χρόνια αργότερα, όταν ο εραστής του τον εγκατέλειψε, κάτι το οποίο ο Όσκαρ Ουάιλντ εξέλαβε ως προδοσία.

Δεν είναι καθόλου παράταιρο το ανέβασμα της παράστασης αυτής με το γεγονός ότι μετά από χρόνιους αγώνες νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη. Ο πρώτος γάμος τελέστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γαλλία. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, πλήθος κόσμου εξεγέρθηκε ενάντια στην απόφαση αυτή.

Αυτές οι διαδηλώσεις αγανάκτησης, εμποτισμένες με το αίσθημα της δήθεν δικαιοσύνης και ηθικής∙ Μιας ηθικής για την οποία ο ίδιος ο Ουάιλντ φαινόταν να αδιαφορεί, είναι δείγμα ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από ιδεολογικά κατακάθια του παρελθόντος. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός προτύπου ζωής, το οποίο θα ακολουθούν όλοι ανεξαιρέτως, καθώς και η προσπάθεια παρεμπόδισης οποιασδήποτε επιλογής αποκλίνει από αυτό το πρότυπο επιβιώνει ακόμα και σήμερα από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και πίστης στον έρωτα και τη ζωή. Αυτή την εξύψωση από τον άνθρωπο στο σύμβολο καταφέρνει η παράσταση «Το Φιλί του Ιούδα», με τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου να δείχνει ευαισθησία στα ζητήματα αυτά για τα οποία πάλεψε ο Όσκαρ Ουάιλντ δίνοντας ψυχή τε και σώματι στη θεατρική απόδοση αυτών των σημείων. Δια τούτο η παράσταση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το φιλί στα… χείλη μιας βαθιάς κοινωνικής πληγής.

Ταυτότητα παράστασης:

Σε μετάφραση-σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου μαζί με τους Αλέξανδρο Αμερικάνο,Βασίλη Μαργέτη, Τίτο Λίτινα και Μάνο Καρατζογιάννη

Η σκηνογραφία είναι του Τόλη Τατόλα και οι φωτισμοί του Αλέκου Γιάνναρου.

Στο θέατρο της οδού Σατωβριάνδου «Αγγέλων Βήμα»

Keywords
Τυχαία Θέματα