ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το συνέδριο μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μακριά από τον πονοκέφαλο των συνιστωσών, έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τον Αλέξη Τσίπρα. Μια από τις αλλαγές, που φιλοδοξούν στην Κουμουνδούρου να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη νέα εποχή, είναι αυτή του ονόματος του σχήματος που πλέον θα περιγράφει μια ατόφια κυβερνητική

πρόταση της «καθ’ ημάς» ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Μια από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο προς την «αστικοποίηση» του κόμματος, έτσι ώστε να προσεγγίζει από τον τίτλο του ακόμη και τους νέους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, είναι το «Λαϊκή Δημοκρατική Συμπαράταξη της Αριστεράς». Σε κάθε περίπτωση, λένε οι πληροφορίες του «Π», οι λέξεις «Λαϊκή» και «Δημοκρατική», ως περιγραφές φυσιογνωμίας πια, θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη νέα σελίδα με την οποία φιλοδοξεί να ταυτιστεί ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το νέο σχήμα, ως εν δυνάμει κυβερνητικό, θα πρέπει να δείχνει τη δυνατότητα του κόμματος να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό ψηφοφόρων, όπως και στελεχών. Όπως άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, έχει αντιληφθεί πως και οι δυνάμεις του λαϊκού Κέντρου, αλλά και της παλιάς κοινωνικής Δεξιάς έχουν πράγματα να πουν και να δώσουν στη δική του Αριστερά.
Αυτό σημαίνει πολιτικά το χτίσιμο ενός προφίλ «κυβερνησιμότητας» τόσο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και για το κόμμα του οποίου θα ηγηθεί. Την ίδια ώρα που σηματοδοτεί το τέλος των συνιστωσών, τόσο με το άνοιγμά του προς την Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και με τις διεθνείς υψηλές επαφές του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει στίγμα ανοίγματος σε κόμματα της κοινωνίας, με τα οποία η Αριστερά δεν είχε παραδοσιακή σχέση, αναζητώντας παράλληλα και συμμαχίες σε χώρες και όργανα ξένα προς την Αριστερά των γκρουπούσκουλων, αλλά αναγκαία για το χτίσιμο ενός εν δυνάμει κυβερνητικού κύρους. Αυτές οι κινήσεις είναι πιθανό να εκπλήσσουν τώρα και να εκπλήξουν στο άμεσο μέλλον, όμως, αυτό που λένε όσοι μιλούν συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι της αρχής «πρώτα κερδίζεις και μετά αποδεικνύεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα