Το πόρισμα που «καίει» τη Μάρθα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Τo πρόβλημα της πλημμύρας λαθρομεταναστών στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σοβαρό, τόσο ώστε να αποδίδεται η άνοδος της Χρυσής Αυγής σε αυτή την εκτός ελέγχου εισροή και μεγάλου αριθμού κακοποιών. Η Ελλάδα εδώ και χρόνια έχει μεταβληθεί σε χώρα νομιμοποίησης και επικίνδυνων κακοποιών που στη συνέχεια δραστηριοποιούνται σε εγκλήματα και στην Ελλάδα

και στην Ευρώπη. Ακόμα και μέλη της συμμορίας που δολοφόνησε τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στου Ρέντη είχαν νομιμοποιήσει την παρουσία τους στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αριθμού λαθρομεταναστών σε αναλογία πληθυσμού. Στις ελληνικές φυλακές ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων είναι αλλοδαποί και, μάλιστα, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στα βαριά εγκλήματα.
Η εξάρθρωση ενός κυκλώματος που οργάνωνε τη νομιμοποίηση αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε σοκ, καθώς η Αστυνομία σε καιρό διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία συνέλαβε ως εγκέφαλο του κυκλώματος υποψήφια βουλευτίνα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Μπράβο, φυσικά, στην Αστυνομία, αλλά και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας στην Εισαγγελία, την εγκληματική οργάνωση διηύθυναν τρία πρόσωπα. Η υποψήφια βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας Μάρθα Τσαρτσίδου, που ήδη προφυλακίστηκε, φαίνεται να είναι ο εγκέφαλος, ενώ σε ρόλο διευθυντικό, αλλά με σεβασμό στην «κυρία», ένας Γεωργιανός και ο νεαρός δικηγόρος Στέφανος Χριστοφορίδης. Διάφορους ρόλους είχαν κι άλλοι δικηγόροι, κυρίως νεαροί. Η μέθοδος ήταν εικονικοί γάμοι. Από ένα μοιραίο «λάθος» στην επιλογή της «νύφης» ξεκίνησε η αποκάλυψη. Το κύκλωμα βρήκε μια 35χρονη τοξικομανή, της έταξε 800 ευρώ με αντάλλαγμα να παραστήσει για μερικά λεπτά τη «νύφη» στο Δημαρχείο Κρηνίδων Καβάλας. Ήταν τόσο άπληστο το κύκλωμα και τόσο σίγουροι ότι δεν θα πιαστούν ώστε έδωσαν στη «νύφη» τα 800 ευρώ έξω από το Δημαρχείο, «έφτιαξαν» τη «νύφη», έκαναν τον γάμο και μόλις βγήκαν, την «έπεσαν» στη «νύφη» οι συγγενείς του Γεωργιανού «γαμπρού».
Της επιτέθηκαν και της έσκισαν τα ρούχα επειδή αντιστεκόταν, της πήραν τα 800 ευρώ που είχε βάλει στο εσώρουχό της και την άφησαν γυμνή στον δρόμο της κωμόπολης, περίγελο των περαστικών. Ο πατέρας το έμαθε μήνες αργότερα. Και πήγε στην Αστυνομία. Αυτό ήταν. Στήθηκε το δόκανο με παρακολουθήσεις τηλεφώνων και αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά σοβαρό έγκλημα. Το δυστύχημα είναι ότι συμμετέχουν στην οργάνωση και αστυνομικοί και μάλιστα στις κασέτες ακούγονται και ονόματα υπεράνω υποψίας. Κάπως έτσι η Ελλάδα γέμισε λαθρομετανάστες, αφού τα κυκλώματα είναι πολλά. Για να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα σημειώνουμε ότι οι «γαμπροί» και οι «νύφες» δεν μπορούν καν να απελαθούν. Θα προτιμήσουν να εκτίσουν ποινή και, αν δεν γίνει αμετάκλητη η καταδίκη, δεν μπορεί κανείς να τους ακουμπήσει. Στο σημερινό φύλλο για να καταδείξουμε τους πρωταίτιους της ανόδου των φασιστικών ρευμάτων στην Ευρώπη δημοσιεύουμε μεγάλο μέρος του πορίσματος της Αστυνομίας για να τεθούν και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων προ του προβλήματος, των αιτίων και των ευθυνών.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
ΤΣΑΡΤΣΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ: «Έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές…»

«Για την ΤΣΑΡΤΣΙΔΟΥ Μάρθα προέκυψε ότι είναι το πρόσωπο που έχει συνδιευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση. Γνώριζε και χειρίζεται πλήθος από τις υποθέσεις αλλοδαπών που νομιμοποιούνται με τον παραπάνω τρόπο και είναι προφανές από τις συνομιλίες ότι έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις και επαφές, ώστε να ρυθμίζει ποια υπόθεση θα εισαχθεί και θα εξετασθεί στην επιτροπή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθόριζε δε ποιες υποθέσεις θα εξετασθούν και πότε από την παραπάνω Επιτροπή, καίτοι δεν είναι μέλος των επιτροπών αυτών, ούτε καν απλός υπάλληλος της Υπηρεσίας αυτής.
Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ των μελών, ή των μελών και των υπό νομιμοποίηση αλλοδαπών, αυτό το επιτύγχανε τόσο με τις προσωπικές της επαφές, που αφορά ανθρώπους που είναι άριστοι γνώστες των διαδικασιών αυτών και πιθανότατα κατέχουν καίριες θέσεις λήψεως αποφάσεων σχετικά με τέτοιες υποθέσεις, όσο και με το να έδινε χρήματα σε πρόσωπα που εξετάζουν την εικονικότητα του γάμου και χορηγούσαν άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας ή σε τρίτα πρόσωπα –υπαλλήλους της Περιφέρειας– που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τη γνώμη και την απόφαση της Επιτροπής.
Επίσης σύμφωνα με τα λεχθέντα μεταξύ των μελών, καθοριστική είναι η συμβολή της σε περιπτώσεις που έχει απορριφθεί το σχετικό αίτημα του υπό νομιμοποίηση αλλοδαπού σε επίπεδο Περιφέρειας και χρειαστεί σχετική προσφυγή στο αρμόδιο Υπουργείο (εξέταση αιτήματος σε β’ βαθμό.)
Ο ρόλος και η συνδρομή της καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς δίχως τις ενέργειές της δεν θα ήταν δυνατή η δρομολόγηση, ταξινόμηση και περαίωση των υποθέσεων των αλλοδαπών σε ό,τι σχετίζεται με την εξέταση των αιτημάτων από την Επιτροπή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας. Από το σύνολο του υλικού εξάγεται ότι χωρίς τη συμβολή της είναι πολύ πιθανό πολλές υποθέσεις να τύγχαναν απόρριψης από την Επιτροπή, οδηγώντας σε αποτυχία την οργάνωση, καθώς αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός ύπαρξης και δράσης της. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι επιδίωκε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα τόσο της ίδιας, όσο και των προσώπων που συνδέεται και κατέχουν «θέσεις κλειδιά» στη Δημόσια Διοίκηση, στους υπό νομιμοποίηση αλλοδαπούς, αλλά εμφανίζεται ως άτομο που μπορεί να απαντήσει σίγουρα σχετικά με την περαίωση ή μη της υπόθεσης.
Επικοινωνούσε τακτικά με το άλλο συνδιευθύνοντα μέλος της οργάνωσης (KHUTSISHVILI – KISAPULO), με σκοπό τη διαχείριση των διαφόρων υποθέσεων των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους. Μάλιστα στις μεταξύ τους συνομιλίες συμφωνείται από κοινού και συναποφασίζεται το ποσό που θα καταβάλλει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και τα χρήματα αυτά διαχέονται στην οργάνωση.
Επιπλέον προέκυψε ότι στο σύνολο των μεταξύ των συνομιλιών, η ΤΣΑΡΤΣΙΔΟΥ απολαμβάνει ιδιαίτερου σεβασμού από την KHUTSISHVILI – KISAPULO, αποκαλώντας την πάντα «Κυρία Μαρίνα» ή «Κυρία Μάρθα», δείχνοντας μεταξύ άλλων και το σημαντικό ρόλο της στην εγκληματική οργάνωση.
Όπως προέκυψε ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ είναι το τρίτο πρόσωπο με ρόλο συνδιευθύνοντα στην οργάνωση. Πρόκειται για το άτομο –που λόγω της ιδιότητάς του (δικηγόρος)– διεκπεραίωνε τα νομικά διαδικαστικά θέματα των εικονικών γάμων.

Πώς έστηναν την κομπίνα

«Η εγκληματική οργάνωση συμβούλευε και κατηύθυνε τον υπό νομιμοποίηση αλλοδαπό, που βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα, να μεταβεί σε αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία και να υποβάλει σχετικό αίτημα, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Την ιδιότητα του πρόσφυγα προφανώς δεν δικαιούταν ουδείς εξ αυτών να απολάβει σε καμία περίπτωση, επειδή οι ισχυρισμοί των αιτούντων ήταν σαφώς ανυπόστατοι, δόλιοι και καταχρηστικοί των διαδικασιών του ασύλου, καθ’ όσον το αίτημα επί της ουσίας υποβαλλόταν με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιηθεί προσωρινά ο ενδιαφερόμενος, ούτως ώστε να μπορέσουν να κινηθούν στη συνέχεια οι διαδικασίες τέλεσης του εικονικού γάμου, να υφαρπαχθεί η βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής και τέλος να χορηγηθεί στον αιτούντα αλλοδαπό πενταετής –αρχικά– άδεια διαμονής.
Ωστόσο, λόγω του τεράστιου όγκου των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από τους παράνομα παραμένοντες στη χώρα αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, προς τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες Αλλοδαπών, δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν έγκαιρα και έτσι του χορηγείται δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), έγγραφο που προσωρινά νομιμοποιεί την παραμονή του στη χώρα.
Κατόπιν, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αναζητούσαν υποψήφιους «γαμπρούς» και «νύφες», κατά κανόνα ημεδαπούς, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής δέχονταν να τελέσουν εικονικούς γάμους, με τους παραπάνω αλλοδαπούς. Εφόσον είχε βρεθεί το κατάλληλο άτομο, η εγκληματική οργάνωση αναλάμβανε όλες τις λεπτομέρειες τέλεσης του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (άδειες γάμου, ημερομηνία τέλεσης, δημοσίευση του γάμου σε αγγελία εφημερίδας κ.λπ.), έτσι ώστε αυτός να τελεσθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.,.
Έπειτα ο υπό «νομιμοποίηση» αλλοδαπός καθοδηγούνταν από την εγκληματική οργάνωση να καταθέσει σε Δήμο του τόπου κατοικίας που του υποδεικνυόταν (μέσω ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων φιλοξενίας ή συμβολαίων μισθώσεως κατοικιών), αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής, ως σύζυγος υπηκόου κράτους-μέλους Ε.Ε., ενώ παράλληλα παραιτούνταν από το αίτημα του να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας. Μετά την παρέλευση ανάλογου χρονικού διαστήματος, του χορηγούνταν πενταετής άδεια διαμονής από την Επιτροπή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας, ενώ σε περίπτωση που είχε απορριφθεί το αρχικό τους αίτημα λόγω αρνητικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, η οργάνωση προσπαθούσε ακόμα και μέσω προσφυγής να αποσπάσει την άδεια διαμονής έστω και σε β’ βαθμό.
Μάλιστα από το γεγονός της παραίτησης από το άσυλο, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καταδεικνύεται ότι ο αλλοδαπός δεν ενδιαφέρεται κατ’ ουσία της αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα στο πρόσωπό του, αλλά χρησιμοποιεί τη διαδικασία καταχρηστικά, ως «όχημα» για την επίτευξη της υφαρπαγής της άδειας διαμονής, καθώς με τον τρόπο αυτόν «κερδίζει» χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντοπισμού υποψήφιου γαμπρού ή νύφης και να τελεστεί ο εικονικός γάμος.
Η διαδικασία που ακολούθησε η οργάνωση διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που ο υπό νομιμοποίηση αλλοδαπός βρισκόταν εκτός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως στη Γεωργία. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την τέλεση του εικονικού γάμου (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό αγαμίας κ.λπ.), φρόντιζαν να τα παραλαμβάνουν και να τα διεκπεραιώνουν μέλη της οργάνωσης που ζούσαν και εργάζονταν στη Γεωργία. Στη συνέχεια Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που εύρισκαν τα μέλη της οργάνωσης έναντι αμοιβής, ταξίδευαν στη Γεωργία με φροντίδα της οργάνωσης, όπου και τελούσαν τον εικονικό γάμο με τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό. Στη συνέχεια φρόντιζαν να χορηγηθεί «Θεώρηση Εισόδου (VISA)» στον υπό νομιμοποίηση αλλοδαπό για την Ελλάδα, ενώ τις υπόλοιπες διαδικασίες στη χώρα μας (δήλωση γάμου κ.λπ.), τις διεκπεραίωναν μετά την άφιξή τους.
Ήταν τόσο διαδεδομένη η δράση και η αποτελεσματικότητα της εγκληματικής οργάνωσης στους κύκλους των παράνομα ευρισκόμενων στη χώρα αλλοδαπών, ώστε «εξυπηρετούσε» αλλοδαπούς που προέρχονταν από άλλα μέρη της χώρας, όπως η Αθήνα, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα ή ακόμα και από χώρες του εξωτερικού.
Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσε και λάμβανε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ανωτέρω αναφερόμενες πράξεις, ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του υπό νομιμοποίηση αλλοδαπού και τον χρόνο ολοκλήρωσης. Τα ποσά που εισέπραττε η εγκληματική οργάνωση κυμαίνονταν από επτακόσια (700) ευρώ έως εφτά χιλιάδες (7.000) ευρώ και συγκεκριμένα:
-Για την απόκτηση –και μόνο– του δελτίου αιτήσαντος ασύλου («ροζ κάρτα»), η οργάνωση εισέπραττε από επτακόσια (700) έως χίλια (1.000) ευρώ.
-Για την έκδοση της άδειας διαμονής –ως σύζυγος πολίτη– εισέπραττε τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ, για γάμο που τελείται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης δελτίου αιτήσαντος ασύλου.
-Στην περίπτωση όμως που αλλοδαπός εισερχόταν στη χώρα με «Θεώρηση εισόδου VISA», καθώς δεν απαιτείται αίτηση ασύλου, το ποσό μειωνόταν στις τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (3.500).
-Στην περίπτωση που ο ημεδαπός υποψήφιος σύζυγος μετέβαινε στο εξωτερικό (Γεωργία) για να τελεστεί ο γάμος εκεί, το ποσόν ανερχόταν στις επτά χιλιάδες ευρώ (7.000)».

Keywords
Τυχαία Θέματα