Αποχώρησαν οι μητροπολίτες Αντιόχειας από τη Σύναξη στο Φανάρι

Μια απρόβλεπτη εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα στη Σύναξη των Προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στο Φανάρι.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας δίνοντας συνέχεια στην αντιδικία του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ, αποφάσισε να αποσύρει τους μητροπολίτες του, που το εκπροσωπούσαν στη Σύναξη, από το συλλείτουργο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας,

που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Φόβοι εκφράζονται ότι το θέμα που θέτει η Αντιόχεια και είναι άσχετο με την ατζέντα της Σύναξης, ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο εμπόδιο, στην προετοιμασία της Μεγάλης Συνόδου, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αντιοχείας καταγγέλλει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ότι επιμένει να επιβάλλει «τετελεσμένα γεγονότα» και «δεν αντιλαμβάνεται ότι η πλειονότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών θεωρεί δικαία τη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας».

Παράλληλα, επικρίνει τα Ιεροσόλυμα ότι απέρριψαν την μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και τις συμφωνίες που είχαν γίνει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2013 και κοινοποιεί την απόσυρση του από τη Σύναξη και τη συζήτηση του θέματος στην τοπική Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στις 27 Μαΐου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κόντρα ξεκίνησε όταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέκτεινε τη δικαιοδοσία του στο Κατάρ, χώρος όπου το Πατριαρχείο Αντιοχείας θεωρεί ότι ανήκει στη δική του δικαιοδοσία.

The post Αποχώρησαν οι μητροπολίτες Αντιόχειας από τη Σύναξη στο Φανάρι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα