ΣΥΡΙΖΑ: Τα «δώρα» της Μέρκελ στον Σαμαρά – Η εσωκομματική συνοχή και το ποσοστό της διαφοράς

Aντιμέτωποι με τους φόβους τους βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες έχει ξεκινήσει. Η διαδικασία αυτή, άλλωστε, θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, την προοπτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, φυσικά, του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα διαφανεί η απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

στην κοινωνία.

Εκτός αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι το μοιραίο πρόσωπο, ο άνθρωπος δηλαδή που καλείται να φέρει την Αριστερά στην εξουσία και να αποδείξει στους Ελληνες πολίτες, αλλά και διεθνώς, ότι έχει τον τρόπο να κάνει τα πράγματα αλλιώς. Εκτός μνημονίων, αλλά εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσο λοιπόν ο χρόνος πλησιάζει προς τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες καλούνται να λύσουν προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και να επεξεργαστούν σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών. Κοινώς, αξιολογούν τα προβλήματά τους, προκειμένου να μην πιαστούν στον ύπνο και ξορκίζουν τους φόβους τους.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός τους είναι το πρώτο και καθοριστικό πρόβλημα που απασχολεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις πλευρές. Η διαρκής αντιπαράθεση για όλα τα θέματα έχει κουράσει τόσο τους ίδιους όσο και ένα κομμάτι της κοινής γνώμης, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα των συνεργασιών αποδείχθηκε τελικά μεγάλο «αγκάθι» για τους εκπροσώπους των συνιστωσών, αφού η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοικτός για να συνεργαστεί μετεκλογικά με οποιαδήποτε δύναμη κινείται στο δημοκρατικό τόξο και επιθυμεί να αντιταχθεί στις προσταγές της τρόικας. Εκεί συμπεριλαμβάνουν, όπως άλλωστε έχει γίνει κατανοητό, και τους μετανοημένους βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι έχουν ανανήψει και επιδιώκουν τη χάραξη μιας άλλης πολιτικής. Η μειοψηφία από την άλλη επιθυμεί τη συνεργασία μόνο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα, αφού το κομουνιστικό κόμμα δεν προτίθεται να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πολλοί στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι αυτή η διαφωνία θα κορυφωθεί την περίοδο των εκλογών, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των στελεχών της Κουμουνδούρου είναι η τελική διαμόρφωση του προγράμματος και η εκλαΐκευσή του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την οικονομία. Το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα εμφανίζονται διαφορετικές απόψεις προβληματίζει τα στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία θέλουν να τελειώνουν με αυτό το θέμα, προκειμένου να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών συγκαταλέγονται στους φόβους των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει ως «μητέρα των μαχών» της ευρωεκλογές, το ποσοστό το οποίο θα πάρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την αναμέτρηση θα παίξει τον ρόλο του. Οπωσδήποτε θα πρέπει η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Στην περίπτωση που φτάνει τις πέντε, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα μιλούν για θρίαμβο.

Το γεγονός ότι έχουν δώσει ένα καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού από την πρώτη Κυριακή ο χάρτης της Ελλάδας θα πρέπει να έχει βαφτεί με… ροζ. Σε αντίθετη περίπτωση, η συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανακαθοριστεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα θεωρεί ότι είναι δικαιωμένη από την πολιτική των μνημονίων.

Τα «δωράκια» που μπορεί να κάνει η τρόικα και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά τα… τρέμουν στην Κουμουνδούρου. Οπως λένε, με δεδομένο ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο δεν επιθυμεί την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου να κάνουν κάποια ρύθμιση που θα αφορά το χρέος ή επιμηκύνοντάς το ή μειώνοντας τα επιτόκια. Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα θα γίνουν αρκετά δύσκολα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο πρωθυπουργός θα μπορεί να «πουλήσει» στους Ελληνες ψηφοφόρους ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και ότι εκτός των άλλων αυτός είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής των Ευρωπαίων εταίρων.

Το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε εσχάτως «ακούει» στο όνομα του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο γνωστός δημοσιογράφος με την κίνησή του να δημιουργήσει το « Ποτάμι» τάραξε τα… νεύρα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού από το πουθενά τους προέκυψε ένας νέος αντίπαλος. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους, αλλά και στους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, δεδομένου ότι αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων αποτελούσε τη δεξαμενή από την οποία θα αντλούσε ψήφους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κίνηση Θεοδωράκη, ωστόσο, δεν κρύβουν τον φόβο τους για το πώς μπορεί να κινηθεί ο δημοσιογράφος το επόμενο διάστημα δημιουργώντας τους πρόβλημα.

Ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου στο Παρασκήνιο του Σαββάτου

Πηγή φωτό: eurokinissi.gr

The post ΣΥΡΙΖΑ: Τα «δώρα» της Μέρκελ στον Σαμαρά – Η εσωκομματική συνοχή και το ποσοστό της διαφοράς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα