«Άναψαν» τα τηλέφωνα για το ελληνικό πρόβλημα

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Για την ώρα, δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός έκλεισε τις σύντομες δηλώσεις του μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής και λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας που θα αποφασίσει τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην ήθελε να πει κάτι παραπάνω δημοσίως, ιδιωτικώς όμως το τηλέφωνό του έχει πάρει «φωτιά» από και προς τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ουδείς, από τη Λαγκάρντ και τη Μέρκελ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Τιμ Γκάιτνερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει δεχτεί λιγότερα από 20 τηλεφωνήματα έκαστος από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ουδείς έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τώρα τα λεφτά της δόσης «και τα παραπάνω», ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι ουδείς εκ των ξένων συνομιλητών του πρωθυπουργού συμφωνεί για τον τρόπο διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Άλλος μιλά για «κούρεμα», άλλος προτάσσει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την ανιούσα, κάποιος τρίτος ζητεί να εξεταστεί το θέμα αργότερα, αφού καταβληθεί η δόση, ένας τέταρτος περιμένει τι θα πουν οι προλαλήσαντες για να τοποθετηθεί και κάποιος πέμπτος θεωρεί ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της κυβέρνησής του, αν φέρει στο Κοινοβούλιο της χώρας του πρόταση για νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Το κουίζ
Ποιος θα επικρατήσει στον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων; Ο έχων πολιτική φρόνηση και ευρωπαϊκή κουλτούρα ή ο διαπνεόμενος από τη λογική που μπορεί να καμφθεί μόνο από τις ειλικρινείς διαβεβαιώσεις του Σαμαρά ότι αυτήν τη φορά η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει; Δύσκολη απάντηση, σε μια κρισιμότατη παγκόσμια συγκυρία.
Την Παρασκευή το βράδυ, η καγκελάριος της Γερμανίας φάνηκε να ρίχνει νερό στο κρασί της. Στις ολονύχτιες διαβουλεύσεις του, ο πρωθυπουργός έλαβε ανάλογες διαβεβαιώσεις από το σύνολο των αρχηγών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ. Τα στόματα, ωστόσο, στο Μαξίμου παραμένουν ερμητικά κλειστά, όπως αναλόγως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Όταν διατυπώθηκε δημόσια «συγκρατημένη αισιοδοξία», οι εταίροι - δανειστές ανέβαλαν τις αποφάσεις τους για τον χρόνο πίστωσης της δόσης.
Τώρα, ο Σαμαράς εξέφρασε την πίστη ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα ζητήματα». Οι ελπίδες ότι το μαρτύριο της σταγόνας φτάνει στο τέλος του πληθαίνουν, όπως πληθαίνουν και οι ενδείξεις για παραπάνω κοινοτικούς πόρους την περίοδο 2014-2020 πλέον των 11 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί.
Η μόνη εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες στο Eurogroup, είναι η στροφή προς την Ανατολή ή προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ορισμένοι πρωθυπουργικοί συνεργάτες που μάλλον βρίσκονται εκτός κλίματος και τούτο γιατί οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας ούτε αναιρούνται, ούτε εφεσιβάλλονται και, κυρίως, δεν μπορούν να παρακαμφθούν υπό αυτές τις συνθήκες.
Στην ουσία, η επιμον

Keywords
Τυχαία Θέματα