Ανακαλύφθηκε άγνωστο τμήμα του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού

Τμήμα του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού που μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστό ότι υπάρχει, ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ εντόπισαν ένα άγνωστο στρώμα στον κερατοειδή, το οποίο είναι πάρα πολύ λεπτό, αλλά μπορεί να αντέξει σε πολύ ισχυρή πίεση.
Οι επιστήμονες απέδειξαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου μελετώντας ανθρώπινα μοσχεύματα από οφθαλμούς που είχαν δωριστεί για ερευνητικούς λόγους σε τράπεζες οφθαλμολογίας στο Μπρίστολ και το Μάντσεστερ.
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται

να αλλάξει σημαντικά πολλά κεφάλαια της οφθαλμολογίας, προκαλώντας πολλές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα οφθαλμολογικά προβλήματα και οι μεταμοσχεύσεις.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ophthalmology, η νέα ανακάλυψη πήρε το όνομά της από τον καθηγητή Dua, ο οποίος εντόπισε το στρώμα στον βαθύτερο ιστό του κερατοειδούς και τόνισε ότι η παρουσία του θα επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν καλύτερα το πώς μπορούν να κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις πιο απλές και πιο ασφαλείς.
Μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται συσχετισμοί διαφόρων ασθενειών με την παρουσία του στρώματος αυτού και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
«Από κλινικής άποψης, υπάρχουν πολλές ασθένειες που επηρεάζουν το πίσω μέρος του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί έχουν αρχίσει να τις συνδέουν με τη παρουσία του, την απουσία του ή με τον τραυματισμό του», αναφέρει ο καθηγητής Dua στην επιστημονική έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα