Ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν οι πέντε δήμαρχοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Έναν νέο «οδικό χάρτη» για την τοπική διακυβέρνηση ολοκλήρωσαν, δύο μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι πέντε δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των 5». Έναν χάρτη που ευαγγελίζεται, όπως λένε, πλήρη απεξάρτηση από κομματικούς εναγκαλισμούς, με καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την Πολιτεία και τους επιχειρηματίες.

Έπειτα από ανταλλαγές εμπειριών,

καλών πρακτικών, ζυμώσεις τριών χρόνων και ημερίδες σε Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Αθήνα, οι δήμαρχοι Αθηναίων ( Γιώργος Καμίνης), Θεσσαλονίκης ( Γιάννης Μπουτάρης), Πατρέων ( Γιάννης Δημαράς), Βόλου ( Πάνος Σκοτινώτης) και Ιωαννιτών ( Φίλιος Φίλιος) σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Αθηναίων παρουσίασαν σε κοινή ανακοίνωση την πρότασή τους για μια νέα διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους «σε τρία χρόνια καταστήσαμε σαφές ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και με διαφορετικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει νέα αντίληψη και νέο μοντέλο λειτουργίας». Την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγήθηκε -σημειώνουν- «σε ευνουχισμό» και «σταδιακή αποδόμηση αντί των απαιτούμενων διορθωτικών κινήσεων» με αφορμή τον «Καλλικράτη», συντελέστηκαν μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει η μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία συνιστά ο επιτελικός ρόλος στο κεντρικό κράτος. Η λήψη αποφάσεων, δηλαδή, στο κοντινότερο δυνατό προς τον πολίτη επίπεδο, τους δήμους και η ανάθεση σε υψηλότερα επίπεδα μόνο ζητημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά και αφορούν τη διεθνή παρουσία της χώρας .

Οι «5» υποστηρίζουν ότι «χρειαζόμαστε μια νέα ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να επαναπροσδιορισθούν οι σχέσεις των δήμων με την Πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα».

Δηλώνουν φιλο-ευρωπαϊστές που αντιτάσσονται «στον ρατσισμό, στον εξτρεμισμό και σε κάθε είδους βία». Και καλούν τους «δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μη συμμετέχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού».

Δείτε τις τοποθετήσεις των πέντε δημάρχων

The post Ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν οι πέντε δήμαρχοι (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα