Άγριος καβγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Στο στόχαστρο μελών της Χρυσής Αυγής έπεσε το πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, γεγονός που δημιούργησε νέο πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή για «ναζιστική» συμπεριφορά και ζητά την πολιτική της απομόνωση. Στον αντίποδα, η Χρυσή Αυγή, με μια σκληρή ανακοίνωση, αναφέρει πως «τα ψέματα και η λάσπη των Συριζαίων δεν έχουν όριο» και προσθέτει «να το βουλώσουν τα ορφανά του Τσαουσέσκου και του Στάλιν».
Η νέα διαμάχη άρχισε με αφορμή τις δηλώσεις του Νικήτα Κανάκη, προέδρου της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου, η οποία προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πολλούς ανασφάλιστους πολίτες και μετανάστες. Όπως τόνισε ο ίδιος, το πρωί της Πέμπτης, ομάδα περίπου 30 μελών της Χρυσής Αυγής, που είχε κινητοποίηση στο Πέραμα, πέρασε έξω από το πολυιατρείο επί της οδού Αριστείδου, σταμάτησε εκεί για λίγα λεπτά και άρχισε να φωνάζει συνθήματα, όπως «Να φύγουν οι μετανάστες», «Έξω οι ξένοι» και «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Το επεισόδιο που έβαλε «φωτιά»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, υπήρχαν περίπου 50 άνθρωποι μέσα στο πολυιατρείο, κυρίως Έλληνες αλλά και μετανάστες. Κάποιοι θορυβήθηκαν, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο άκουσμα των συνθημάτων και έτσι το πολυιατρείο έκλεισε για περίπου μισή ώρα, προκειμένου «να μην ανοίξει αντιπαράθεση» σύμφωνα με τον κ. Κανάκη. «Είχαμε εικόνα ότι ενοχλούμε με αυτό που κάνουμε» λέει ο πρόεδρος της οργάνωσης, καθώς «έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση στο ότι δεν κάνουμε διακρίσεις στους ασθενείς μας» και έχουμε πει δημόσια στο «μόνο για Έλληνες» το «όπου υπάρχουν άνθρωποι». Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν το θεωρούν ως «τυχαίο περιστατικό», αλλά «ξεκάθαρη κίνηση εκφοβισμού» και συμπληρώνει: «Δεν σκοπεύουμε ούτε να κλείσουμε το στόμα μας ούτε να τρομάξουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η στοιχειώδης ανθρωπιστική λογική επιτάσσει τον σεβασμό σε όσους προσπαθούν να καταπραΰνουν τον ανθρώπινο πόνο. Αυτήν ακριβώς τη στοιχειώδη ανθρωπιστική λογική δεν την έχει η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Θα το επαναλάβουμε: Ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι το Άουσβιτς και η επιβολή του τρόμου αποτελεί την κεντρική πολιτική ατζέντα. Απέναντι σε αυτόν τον ναζιστικό εσμό δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Απαιτείται η πολιτική απομόνωσή τους και η ενεργοποίηση επιτέλους των οργάνων της πολιτείας για να μπει φραγμός στη συνεχή εγκληματική δραστηριότητά τους».
Απαντώντας, η Χρυσή Αυγή υποστήριξε: «Τα ψέματα και η λάσπη των Συριζαίων δεν έχουν όριο. Ουδέποτε η Χρυσή Αυγή επετέθη σε ιατρείο και τέτοιου είδους παραμύθια εκθέτουν αποκλειστικά και μόνο τους εμπνευστές τους. Να το βουλώσουν τα ορφανά του Τσαουσέσκου και του Στάλιν. Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τους παρατρεχάμενους των τρομοκρατών και τους συνοδοιπόρους της τουρκικής προπαγάνδας».

Παίρνει τ’ όπλο του…
Στους ακραίους πονοκεφάλους του Αλέξη Τσίπρα μέσα στο κόμμα του έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Και έχουμε αποκαλύψει πως τα στελέχη αυτά έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά άσχημη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται τον τελευταίο καιρό. Κάθε εβδομάδα υπάρχουν δύο με τρεις περιπτώσεις τέτοιων στελεχών που είτε με δηλώσεις τους είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν τις ακραίες θέσεις τους σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Θεοδωρίδης που αποκαλεί τα Ίμια «Καρντάκ», υποστηρίζοντας διάφορες φαιδρότητες για το Αιγαίο, τα Σκόπια και την Κύπρο.
Η περίπτωσή του ήταν και η πιο σοβαρή. Ουδέποτε επίσημο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τόσο υποτιμητικά για τη χώρα μας, με επιχειρήματα που δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε ο Ερντογάν! Και ουδέποτε έγινε τόσο κατανοητό στην κοινή γνώμη ότι συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον ορισμό του ανθέλληνα σε βασικά ζητήματα της εθνικής μας πολιτικής.

Πώς αποφασίστηκε η καθαίρεση
Ο Τσίπρας μπορεί να μη διαγράφει, έχει το δικαίωμα όμως να καθαιρεί από τα όργανα του κόμματός του τέτοιες περιπτώσεις που κάνουν μεγάλη ζημιά πρώτα στην Ελλάδα και, εν συνεχεία, στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του για καθαίρεση του Ν. Θεοδωρίδη από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του κόμματος, έστειλε σαφές μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματος ότι δεν μπορούν πλέον να διαφοροποιούνται αισθητά από τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή ήταν οι θέσεις που εξέφρασε για τις βραχονησίδες των Ιμίων. Την απόφαση μετέφερε στον Ν. Θεοδωρίδη ο γραμματέας της ΚΟ, Νίκος Βούτσης, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό μήνυμα μέσω του twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική. Να σκληρύνει τη στάση του και να είναι αμείλικτος σε τέτοιες περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα του με άμεσες αποφάσεις, ώστε να μειώσει τη ζημιά που και ο ίδιος υφίσταται από τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό βεβαίως ενέχει τον κίνδυνο να χάσει ένα κομμάτι προς τα αριστερά του κόμματός του. Κομμάτι, το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο από τον μεγάλο χώρο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο του κέντρου και θα δώσουν και πάλι την εκλογική νίκη όποτε οι κάλπες και αν στηθούν. Ο Τσίπρας υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά…

Keywords
Τυχαία Θέματα