Δυναμικά στον TAP

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Ρόλο στο ενεργειακό «παιχνίδι», με τη συμμετοχή της στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans – Adriatic Pipeline – Δι-αδριατικός Αγωγός) από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη (ευρωατλαντικών συμφερόντων), διεκδικεί με δυναμικό τρόπο η Ελλάδα. Μετά το ναυάγιο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που θα μετέφερε το ρωσικό πετρέλαιο

στην Ευρώπη, η κυβέρνηση έγινε πιο «προσεκτική» στην επιλογή των συμμάχων της στον τομέα της ενέργειας.
Η επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή να αναβαθμίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Με πρωταγωνιστή τον προκλητικό υφυπουργό Μπράιζα, ματαιώθηκε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ το πολιτικό κόστος για τον Κ. Καραμανλή ήταν μεγάλο…
Η κυβέρνηση Σαμαρά, πιο προσεκτική, έχει σαφείς φιλοδυτικές (ΗΠΑ-Γερμανία-Ισραήλ) προτιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Κατάρ, συζήτησε και γεωπολιτικά θέματα, όπως η παρουσία της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και ενεργειακά, σχετικά με τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.
Σε διάφορους έγκυρους διαδικτυακούς τόπους, αλλά και σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι το θέμα της συζήτησης Ερντογάν – Σαμαρά ήταν και η προώθηση της κατασκευής του TAP. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία. Έμμεση επιβεβαίωση των σχετικών πληροφοριών έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που ανακοίνωσε ότι στις 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, πρόκειται να υπογραφεί η τριεθνής διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του TAP. Στις σχετικές ανακοινώσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Αζέρο ομόλογό του, Έλμαρ Μαμμαντιάροφ, στο Μόναχο.
Μάλιστα, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρτσι, και της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι, προκειμένου να διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών χωρών επί του κειμένου της συμφωνίας.

Το σχέδιο
Ο ΤΑΡ, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα ξεκινά από το ύψος των ελληνοτουρκικών συνόρων και θα κινείται κατά μήκος της βόρειας Ελλάδας για να καταλήξει μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής στην Ιταλία και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν και σχεδιάζουν την κατασκευή ΤΑΡ, συμμετέχουν και η ελβετική Axpo, η νορβηγική Statoil και η γερμανική ΕΟΝ Ruhrgas.
Ο TAP θα ανοίξει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο, αυτόν που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη. Το έργο διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 δισ. κυβικά μέτρα στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΡ «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τον αγωγό ΤΑP, καθώς η υλοποίησή του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα, με ποσό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ». Επίσης, θα δημιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας, που θα καλυφτούν από άνεργους Έλληνες.
Η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ενεργειακές της ανάγκες στηριζόμενη κυρίως στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η μεταφορά γίνεται μέσω των υφιστάμενων αγωγών. Η Γερμανία και η κεντροδυτική Ευρώπη δεν έχουν συνδέσει ακόμη τα δίκτυα των αγωγών με τα αποθέματα αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Η κεντροδυτική Ευρώπη, πιεζόμενη και από τις ΗΠΑ, θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της σε ενέργεια, αφού η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία αποδυναμώνει την πολιτικο-οικονομική ισχύ της Δύσης.
Όμως, η άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα νέα αποθέματα της Κεντρικής Ασίας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής απαιτεί την άμεση κατασκευή νέων αγωγών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Υπάρχουν και παγίδες
Η κατασκευή του ΤΑΡ ασφαλώς έχει πολλαπλά οφέλη, γεωπολιτικά και οικονομικά, έχει όμως και «παγίδες» για τη χώρα μας. Για παράδειγμα, ο ΤΑΡ περνά από την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, η Άγκυρα θα έχει την ευχέρεια «να κλείσει τις στρόφιγγες», δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα. Εκτός και αν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα «απορροφηθούν» από αντίστοιχες συμφωνίες Αθήνας και Άγκυρας για συνεργασία και συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως «πιέζουν» η αμερικανική διπλωματία και οι πολυεθνικές εταιρείες.
Επίσης, η ελληνοαλβανική συμφωνία για τον ΤΑΡ πιθανότατα να δρομολογήσει και λύση στην εκκρεμότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Ήδη, ασκούνται διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να είναι πιο ευέλικτη στις αξιώσεις των Τιράνων για την ΑΟΖ! Πέρα από αυτά, η κατασκευή του αγωγού TAP υπονομεύει την κατασκευή του νότιου κλάδου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Νότιο Ρεύμα (South Stream), ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό αέριο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας στην Ιταλία με υποθαλάσσιο αγωγό από την Ήπειρο στο Μπρίντιζι.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θεωρείται η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, που συνδέεται με τον TAP, αφού οι Αμερικανοί πιέζουν, για λόγους γεωπολιτικής, να μην περάσει στους Ρώσους. Πέρα από τα ενεργειακά δίκτυα, οι δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, η «απρόβλεπτη» συμπεριφορά της Τουρκίας, τα σχέδια της Μόσχας και ειδικά η αντιδυτική κατεύθυνση που παίρνει η λεγομένη «Αραβική Άνοιξη», καθώς επίσης και η εμπλοκή του Ισραήλ στην κρίση της Συρίας, ενισχύουν έτι περαιτέρω τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας.

Απάντηση σε Ερντογάν από Παναγιωτόπουλο

«Η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία εικόνα και μία γραμμή ντροπής για τον σύγχρονο κόσμο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Ηλιάδη. Η δήλωση Παναγιωτόπουλου αποτελεί και απάντηση στην προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ερντογάν, που δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «δεν υπάρχει κράτος Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς δεν το αναγνωρίζουμε».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπεριέλαβε στην αναφορά του, σε ομιλία σε πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη, και τα εξής: «Παρόλο που οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχθηκαν το σχέδιο Ανάν, η ΕΕ τους επιβράβευσε και τους έκανε μέλος της. Αν είναι δυνατόν! Τι είδους ιδεολογική προσέγγιση είναι αυτή; Τώρα η ΕΕ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την οικονομία των Ελληνοκυπρίων που χρεοκόπησε και έτσι πληρώνει τίμημα να βάλει στην ΕΕ την ελληνοτουρκική διοίκηση της νότιας Κύπρου».
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και ισότιμος εταίρος στην ΕΕ, ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Όμως, για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, απαιτείται και η θετική ψήφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ωστόσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως κράτος. Η Τουρκία επιμένει να περιφρονεί τη διεθνή νομιμότητα και απειλεί να λύσει τα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα με τους γείτονές της με την απειλή ή τη χρήση στρατιωτικής βίας, γι’ αυτό και υπερεξοπλίζει τον στρατό της.
Η Τουρκία αναμένεται να «επικαιροποιήσει» τις απειλές της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω και των ενεργειακών αποθεμάτων που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι’ αυτό παραθέτουμε τη δήλωση Παναγιωτόπουλου, ως σημείο αναφοράς, στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι τύχες και η μοίρα του Ελληνισμού είναι ενιαία, του Ελλαδικού και του Κυπριακού. Γι’ αυτό η Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι με μεγαλύτερη ένταση και προσοχή ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του Κυπριακού Ελληνισμού».
Βολές στο… παρασκήνιο

• Παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «LE FIGARO», σχετικά με το γιατί η Ελλάδα θα στείλει στρατιωτικούς στο Μάλι: «Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή εκπαιδευτικής δύναμης, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας! Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση παρουσίας στην Αφρική από την αρχαιότητα, η οποία ανανεώθηκε τους τελευταίους αιώνες. Οι Έλληνες θεωρούνται από τους αφρικανικούς λαούς ως οι πλησιέστεροι Ευρωπαίοι»! Απλά άπαιχτος…
• «Μετά και τις τελευταίες μειώσεις των συντάξεών τους ακόμη και οι πιο ‘‘ρομαντικοί’’ και δύσπιστοι απόστρατοι πείστηκαν ότι η κοινωνική τους ομάδα βρίσκεται υπό διωγμό. Ούτε οι κομμουνιστές μετά την ήττα τους δεν υπέστησαν τέτοιας κλίμακας διωγμό από την ελληνική πολιτεία» αναφέρει σε άρθρο του ο απόστρατος αξιωματικός Απόστολος Παπαπαρίσης, πρόεδρος ΕΑΑΣ Λάρισας. Είναι λίγο υπερβολικός ή έτσι φαίνεται; Τι λέτε, κύριοι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας, Στρατηγέ Καράμπελα και Ναύαρχε Ελευσινιώτη;
• Διάλογος στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας, Δ. Αβραμόπουλου και Λ. Φαμπιούς αντίστοιχα, με τους δημοσιογράφους:
Φαμπιούς: Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της και παραμένει, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της Ευρώπης.
Αβραμόπουλος: Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Γαλλία είναι ο τρίτος επενδυτής στην Ελλάδα. Φαμπιούς: Και ελπίζω ότι αυτό θα διευρυνθεί. Αβραμόπουλος: Και αυτήν τη χρονιά αναμένουμε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας ένας πολύ μεγάλος αριθμός Γάλλων τουριστών. Ίσως μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.
Επιβεβαιώνεται το Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία!
• Προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες κάποιοι έξαλλοι απόστρατοι «ταβλαδόροι», που συκοφαντούν και ρίχνουν τόνους λάσπης στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο. Οι δραστικές περικοπές στις συντάξεις τους, για τις οποίες δικαίως παραπονιούνται, δεν έγιναν από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά από την κυβέρνηση. Είναι τόσο απλό!

Keywords
tap, tap, συμμετοχή, ελλαδα, πετρελαιο, ηπα, σαμαρας, μμε, αθηνα, αβραμοπουλος, ρωσία, ισχύ, νέα, σημαίνει, λύση, εκκρεμότητα, αοζ, δεπα, ηλιαδης, κυπρος, οηε, figaro, γαλλια, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αξια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλεξανδρουπολη, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ρωσία, το θεμα, αφρικη, βουδαπεστη, γερμανια, δεπα, δημοκρατια, ηπα, ηττα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, μμε, οηε, οικονομια, τα νεα, υψος, φυσικο αεριο, αγκυρα, αρθρο, απλα, βορεια, βρισκεται, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, διοικηση, δικτυα, δυναμικο, δυτικη, εγινε, υπαρχει, εκκρεμότητα, ελευθερια, ενεργεια, εξελιξη, επενδυτης, ερντογαν, ευρωπη, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, καταρ, κυβερνηση, λεπτομερειες, λύση, μηκος, μοιρα, μοναχο, ομαδα, παρισι, προβληματα, ρευμα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, υλοποιηση, ισχύ, υφυπουργοι, φυσικο, αγορες, αιωνες, κυβικα, ευχερεια, εξαρτηση, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, ηλιαδη, κομματι, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα