Αμπντουλαχάντ Μομάντ : Από κοσμοναύτης … λογιστής

Τον πρώτο Αφγανό που ταξίδεψε στο διάστημα εντόπισε το BBC να εργάζεται ως λογιστής στην Γερμανία και τον συνόδευσε στην επιστροφή του στο Αφγανιστάν ύστερα από 25 χρόνια.

Πρόκειται για τον Αμπντουλαχάντ Μομάντ, ο οποίος το 1988, ενώ ο σοβιετικός στρατός ετοιμαζόταν να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, υπηρετούσε ως ήταν πιλότος στην πολεμική αεροπορία του Αφγανιστάν.

Ανάμεσα σε περισσότερους από 400 υποψήφιους οι Ρώσοι επέλεξαν τον 29χρονο για

να συμμετάσχει στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ. Πήγε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών κοντά στη Μόσχα.

Ο βετεράνος κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Λιακόφ ήταν διοικητής του Κέντρου εκπαίδευσης τον συμπάθησε από την αρχή.

Μάλιστα μετά από παράκληση της αφγανικής κυβέρνησης, ο Αχάντ βιντεοσκοπήθηκε να απαγγέλλει το Κοράνι στο Διάστημα, ο Λιακόφ του κρατούσε τα πόδια εκτός πλάνου για να μην «πετάει» λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Ο δύο τους επέστρεφαν στη Γη όταν χάλασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημόπλοιου Σογιούζ και υπήρχε κίνδυνος να παγιδευτούν στο Διάστημα για πάντα και να χάσουν τη ζωή τους μιας το φαγητό, το νερό και το οξυγόνο θα τους έφθανε για δυο μέρες.

Η ιστορία τους απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο _ δεν είχαν φαγητό, ούτε νερό, ούτε τουαλέτα και το οξυγόνο θα τους έφθανε για δυο μέρες. Ο Αχάντ θυμάται πως για να περάσει η ώρα «Για να είμαι ειλικρινής, λέγαμε ανέκδοτα ο ένας στον άλλον».

Τελικά μπόρεσαν να προσγειωθούν στο Καζακστάν.

Όταν έφτασε στην Καμπούλ ο Αχάντ πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί στους δρόμους για να τον υποδεχθούν. Την ίδια στιγμή, οι μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τον σοβιετικό στρατό έριχναν πυραύλους στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ένα χρόνο μετά οι Σοβιετικοί είχαν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν και ο Αχάντ είχε αναλάβει υφυπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

Λίγες ώρες πριν πέσει η φιλοσοβιετική κυβέρνηση της χώρας, ο πρώην κοσμοναύτης διέφυγε εσπευσμένα στο εξωτερικό για να μην πέσει στα χέρια των μουτζαχεντίν.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα ο Αχάντ επέστρεψε στην πατρίδα του και δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του προέδρου Καρζάι και μια πρόσκληση για γεύμα. «Ηταν πολύ ευγενικός», είπε στο BBC ο Αχάντ μετά την συνάντησή του με τον Καρζάι. «Μου είπε αμέσως ότι, αν και πολεμούσε κατά των Σοβιετικών όταν πήγα στο Διάστημα, αισθάνθηκε υπερήφανος».

The post Αμπντουλαχάντ Μομάντ : Από κοσμοναύτης … λογιστής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα