Συνέντευξη στην «Κ»: «Ο Βαγγέλης δεν με πρόδωσε…»

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

«Από μένα υβριστικό ή υποτιμητικό λόγο για το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακούσετε. Πάνω από όλα υπάρχει και φιλότιμο» υπογραμμίζει στην «Κ» ο πρώην υπουργός και σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ απαντώντας στα σενάρια επιστροφής του στην Ιπποκράτους λέει ότι «με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα ξανασυναντηθούμε». Ο ιδρυτής της

«Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» μιλά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους λόγους που οδήγησαν στο μεταξύ τους… διαζύγιο, την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και το κενό της Κεντροαριστεράς που επιδιώκει να «γεμίσει» ο νέος πολιτικός του φορέας. Ξεκαθαρίζει επίσης πως η απάντησή του σε πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συμμετοχή στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού θα είναι αρνητική.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν αισθάνεται προδομένος από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». «Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπήρξε διαφορετική αντίληψη ως αναφορά τη στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσει το κίνημα μετά από την ήττα στις εκλογές του Ιουνίου. Σεβάστηκα την απόφαση της, αν και πίστευα πως έπρεπε να συμμετάσχουμε στη κυβέρνηση με όλες μας της δυνάμεις στη μάχη εναντίον της ύφεσης και όχι στα υπουργεία οικονομικών, υγείας, παιδείας δηλαδή στα υπουργεία όπου η ΝΔ υποτίθεται είχε τα περίφημα Ζάππεια ή το «νέο μίγμα». Αποφασίστηκε η «φιλική συμμετοχή» του ΠΑΣΟΚ με τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής να είναι εμφανής σε όλους» τονίζει.

Η απόφαση νέου κόμματος

Αναφορικά με τους λόγους που τον ανάγκασαν να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος ο κ. Λοβέρδος σχολιάζει ότι «από τις 3 Δεκεμβρίου που ιδρύσαμε τη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ, επιδιώξαμε να συμβάλουμε στην ένωση όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κομματικού φορέα, που θα προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις και συγκρούσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Παρά τις πολύμηνες συζητήσεις που πολλές φορές κατέληγαν και σε συγκλίσεις, δυστυχώς η συγκρότηση του νέου φορέα παραπέμπονταν στο μέλλον. Η χώρα όμως δεν έχει χρόνο, για αυτό και πήραμε εκ νέου τη πρωτοβουλία να ιδρύσουμε τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει ανοικτά εάν βρίσκεται σε συζητήσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αποστασιοποιηθεί όπως είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συμφωνία όλων των δημιουργικών δυνάμεων που θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ρήξεις και συγκρούσεις χωρίς συμβιβασμούς. Μας ενθουσιάζει η συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων» υπογραμμίζει.

Όχι στα νέα μέτρα

«Η τρικομματική Κυβέρνηση δεν πιστεύει στην πραγματική οικονομία, δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύει στους καθημερινούς ανθρώπους της οικονομίας» επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος. Μάλιστα αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην καταψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου. «Είχα πει δημόσια πως δεν πρόκειται να ψηφίσω ξανά νέα μέτρα. Το ειδικό τέλος, ορθότερα ο ειδικός φόρος κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποτελεί νέο μέτρο. Σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ψηφίσαμε το Νοέμβριο, που ήταν αναλογική, δηλαδή δικαιότερη, φορολόγηση των ακινήτων, η επαναφορά του λεγομένου χαρατσίου, σε συνδυασμό και με τη διατήρηση των υπολοίπων φόρων στα ακίνητα, συνιστά νέο μέτρο. Για αυτό το λόγο και καταψήφισα» σχολιάζει.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μιλά και για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών οροθρτικών ιερόδουλων επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας, απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Το Υπουργείο Υγείας του οποίου είχα εκείνη τη περίοδο την ευθύνη, προχώρησε σε μια επιχείρηση ιατρικής εξέτασης όλων των ιερόδουλων που εργαζόντουσαν στην περιοχή του δήμου Αθηναίων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν ανησυχητικά. Αρκετές από αυτές τις κοπέλες ήταν φορείς του AIDS, πολλές φορές εν αγνοία τους. Εκεί τελείωσε και η δουλεία του υπουργείου υγείας. Οι συλλήψεις και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών ήταν απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών αρχών» λέει.

Η κυβέρνηση του Γιώργου

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει επίσης πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εάν δεν υπήρχε η κρίση θα ήταν μια πολύ καλή κυβέρνηση», εστιάζοντας ωστόσο στα μειονεκτήματα που αυτή είχε. «Δεν δώσαμε όμως τη μάχη εναντίον της ύφεσης και της ανάπτυξης. Δεν δόθηκε η μάχη για την πραγματική οικονομία». Επαναλαμβάνει την πρότασή του για χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες και συμπληρώνει πως «θα καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες σχετική πρόταση νόμου στην Βουλή. Η βασική πρόταση που έχουμε να συνεισφέρουμε, σχετίζεται με την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, δηλαδή με την πηγή της χρηματοδότησης. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν εξαντλούνται σε αυτήν».

Keywords
Τυχαία Θέματα