PRIX GALIEN: «Οδηγός» για την ανάπτυξη

Από αριστερά προς τα δεξιά, η σύζυγος της Α.Ε. Πρέσβη των ΗΠΑ κα Diane Smith, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, η Α.Ε. Πρέσβυς των ΗΠΑ στη χώρα μας κος Daniel Bennet Smith και η κα Τζένη Περγιαλιώτου, πρόεδρος των Prix Galien

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien –εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ‒υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Με την πολιτική παρέμβαση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, Σπύρου Ευσταθόπουλου, «άνοιξε» ο κύκλος των χαιρετισμών της εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Ευσταθόπουλος τόνισε τη σημασία την οποία έχουν τέτοιες λαμπρές διεθνείς εκδηλώσεις για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί προνομιακό συνεργάτη και σύμμαχο της πολιτείας στην προσπάθεια η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Γιάννης Τούντας, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες, καθώς και την άμεση θεσμική αναμόρφωση του ΕΟΦ, με τη συγκέντρωση στον Οργανισμό όλων των σχετικών με το φάρμακο αρμοδιοτήτων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος M. Φρουζής, εξέφρασε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του την ελπίδα ότι η χώρα μας θα δει σύντομα να εισάγονται στο σύστημα Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα ‒η ένταξη των οποίων καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια‒ και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα υψηλού κόστους, υπάρχουν φάρμακα υψηλής αξίας για το σύστημα Υγείας, τους ιδίους τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD Hellas, Mikhail Karim, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ένα έτος το οποίο προστίθεται στο προσδόκιμο ζωής αυξάνει κατά 3% το ΑΕΠ μιας χώρας».
Οι υποψηφιότητες, οι οποίες βραβεύθηκαν ανά κατηγορία, είναι οι εξής:
• Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν: Gilenya, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas.
• Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν: RoActemra, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas.
• Καλύτερο «ορφανό» φάρμακο (για σπάνια πάθηση): Nplate, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas, Mozobil, της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.
• Καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα: Cobas HPV Test, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Diagnostics (Hellas).
Εκτός από τα φαρμακευτικά βραβεία, δόθηκε ένα ανθρωπιστικό βραβείο, το Pro Bono Humanum, στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη συνεισφορά της στον χώρο της Υγείας. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η κα Βαρδινογιάννη τόνισε ότι «ο καρκίνος νικιέται», καθώς και ότι «χρέος μου ήταν πάντα η προσφορά στον συνάνθρωπο».

Νέο εργαστηριακό πληροφοριακού συστήματος
Η Roche παρουσίασε το cobas IT middleware, μια πλατφόρμα λογισμικού για την πλήρως αυτοματοποιημένη διαχείριση της ροής εργασίας. Παρέχοντας τη δυνατότητα στους εργαστηριακούς υπεύθυνους να συνδέσουν με εύκολο τρόπο πολλαπλά εργαστηριακά συστήματα και το λογισμικό τους με τα πληροφοριακά συστήματα, το cobas IT middleware αναλαμβάνει τον αυτόνομο συντονισμό των διαδικασιών ρουτίνας του εργαστηρίου. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαχείρισης ολοκληρωμένων διαδικασιών εργαστηρίου, το cobas IT middleware διαχειρίζεται τη ροή των δειγμάτων από την προαναλυτική έως τη μετααναλυτική φάση, ακόμα και πολλαπλών εργαστηρίων. Αυτό επιτρέπει την πλήρη ευελιξία χαρτογράφησης και διαχείρισης ενός εργαστηριακού οργανισμού από ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης, ενώ συγχρόνως διασφαλίζεται η ορθή ανάλυση των δειγμάτων τοπικά αλλά και απομακρυσμένα.

Συναυλία της εταιρείας Νόσου Alzheimer
H Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Θεσσαλονίκης (Alzheimer Ελλάς) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνουν συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε αριστουργήματα της κλασικής μουσικής. Η φιλανθρωπική βραδιά διοργανώνεται την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο Άννα-Μαρία Καλουτά (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος, Αθήνα). Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.alzheimer-hellas.gr.

Δωρεάν εξετάσεις για εγκεφαλικά επεισόδια
Το Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ προσκαλεί τους ασθενείς για κλινική εξέταση, λειτουργική αξιολόγηση και ενδεδειγμένη θεραπεία χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210 2702800 καθημερινά εκτός Σαββάτου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα