Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εξεταστική χειμερινής περιόδου. Ο καθηγητής Σαμαράς καλεί σε ακρόαση αυτή την εβδομάδα ξεχωριστά το κάθε μέλος της κυβέρνησής του για να διαβάσει τις προτάσεις τους, αναφορικά με την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα υπουργεία.
Οι συναντήσεις θα γίνονται πρωί - απόγευμα από την Τετάρτη και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο το μεσημέρι με τελευταίο εξεταζόμενο τον Γ. Στουρνάρα.

Αύριο συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει ανασχηματισμό, φορολογικό, ΕΣΠΑ, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
«Ο ξερολισμός είναι εχθρός μας» είπε στο υπουργικό - εξπρές της περασμένης Παρασκευής, καλώντας όλα τα μέλη της κυβέρνησης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, δίνοντας έμφαση σε δύο στόχους: α) αύξηση της απασχόλησης, β) αναχαίτιση της ύφεσης. Διαβάζεται ως στρατιωτικό ανακοινωθέν αλλά, όπως κοφτά γράφεται, έτσι κοφτά ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό, που βλέπει μπροστά του ότι έως το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει 44 δισ. ευρώ, θέτοντας σε εφαρμογή νέο αναπτυξιακό μοντέλο δεκαετίας.
Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η αναστροφή του κλίματος και σε αυτή την προσπάθεια ορισμένοι οδηγούνται από νωρίς στην έξοδο, επειδή δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο στοχοδιάγραμμα (ο όρος ανήκει στον Σαμαρά) που τέθηκε από το καλοκαίρι.

Οι αλλαγές

Ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και αφορά αρκετά υπουργεία και κυρίως υπουργούς προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Πρώτοι στη λίστα εξόδου βρίσκονται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Λιβιεράτος.
Ο μεν Μανιτάκης έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τα καμώματά του κατά των δημοσίων υπαλλήλων και την αδυναμία του να θέσει σε ουσιαστική εφαρμογή το πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Ο δε Λιβιεράτος (αποκαλούμενος και «υπουργός Τουρισμού») δεν έχει επιδείξει το παραμικρό έργο ή μάλλον η μόνη ενασχόλησή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν η συγγραφή πολυσέλιδου επιστημονικού εγχειριδίου, σχετιζόμενου με τους χάρτες της Βόρειας Ελλάδας και τα σύνορα της Μακεδονίας.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, ο Ρουπακιώτης δεν έπεισε ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στον δικαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα τις συνεχείς κινητοποιήσεις του νομικού κόσμου.
Όσον αφορά στον Τσαυτάρη, χαρακτηρίζεται διπλά αποτυχημένος: α) γιατί δεν μπορεί να περιορίσει τις αντιδράσεις τού αγροτικού κόσμου και β) γιατί αδυνατεί να «επικοινωνήσει» ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά παραπάνω για τα συμφέροντα των αγροτών.
Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες πριν από δέκα μέρες ο Σαμαράς πέτυχε στο ακέραιο τη συνέχιση των επιδοτήσεων στον πρωτογενή τομέα, εξασφαλίζοντας παράλληλα και νέους πόρους.

Η τοποθέτηση Βιρβιδάκη

Προς το παρόν ο «ανασχηματισμός» ξεκίνησε από την τοποθέτηση του Κυριάκου Βιρβιδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης ως αρμόδιου υφυπουργού και γενικού συντονιστή του ΕΣΠΑ. Ο «ανιψιός του Μητσοτάκη» ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από τη ΝΔ τον χειμώνα του 2009, μετά την εσωκομματική ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά. Όμως, με τον καιρό πλασαρίστηκε έξυπνα στη νέα ηγετική ομάδα και εξελέγη βουλευτής και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου έτους.
Είναι το στέλεχος της ΝΔ που άλλαξε την πολιτική γεωγραφία στην Κρήτη, κερδίζοντας το 2002 τον Δήμο Χανίων και θεωρείται ιδιαίτερα ευέλικτος πολιτικά, αλλά και… δύσκαμπτος γραφειοκρατικά. Η επιλογή του 65χρονου γιατρού σε μια τέτοια θέση αποτέλεσε έκπληξη για τους πολλούς και αναμενόμενη εξέλιξη για τους μυημένους νεοδημοκράτες, καθώς το τελευταίο διάστημα διακινούνταν έντονα οι πληροφορίες για την αξιοποίηση στην κυβέρνηση ενός κατεξοχήν «μητσοτακικού».

Keywords
Τυχαία Θέματα