Guardian: 200 εκατ. μηνύματα παρακολουθεί καθημερινά η NSA

Περίπου 200 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου παγκοσμίως συλλέγει καθημερινά η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), χρησιμοποιώντας πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Dishfire», σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian επικαλούμενη μια κοινή έρευνα με το βρετανικό τηλεοπτικό Channel 4 News με βάση υλικό από τον πρώην σύμβουλο της

NSA Έντουαρντ Σνόουντεν. Σήμερα η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να περάσει.

Η NSA παρακολουθεί και μη ύποπτα πρόσωπα

Με αφορμή μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο «Μηνύματα Κειμένου SMS: Ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση», η Guardian σημειώνει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 194 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου καθημερινά τον Απρίλιο του 2013.

«Η NSA χρησιμοποίησε ευρέως την εκτεταμένη βάση δεδομένων της με μηνύματα κειμένου για να αντλήσει πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά σχέδια προσώπων, τις ατζέντες των επαφών τους, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους και άλλα -περιλαμβανομένων προσώπων που δεν ήταν ύποπτα για παράνομη δραστηριότητα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της NSA για να ερευνήσει τα μεταδεδομένα επικοινωνιών προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, επικοινωνίες από τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ αφαιρέθηκαν ή «ελαχιστοποιήθηκαν» στη βάση δεδομένων, ενώ αριθμοί από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, διατηρήθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος (…) αναγνώρισε εξαρχής ότι οι συζητήσεις που προκαλούνται απ’ αυτές τις αποκαλύψεις (του Έντουραρντ Σνόουντεν) είναι θεμιτές, πως τα ερωτήματα που τέθηκαν και οι ιδέες που παρουσιάστηκαν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και ίσως να μεταρρυθμίσουμε τη συλλογή δεδομένων, είναι άξια ενδιαφέροντος», δήλωσε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει δισεκατομμύρια πληροφορίες σχετικές με τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.

The post Guardian: 200 εκατ. μηνύματα παρακολουθεί καθημερινά η NSA appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα