50 χιλιάδες νέες θέσεις για κοινωφελή εργασία

Περί τις 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας προβλέπει η προωθούμενη κοινή υπουργική απόφαση για την κοινωφελή εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για τα προγράμματα 5μηνης ή 7μηνης απασχόλησης αιτήσεις πρόσληψης μπορούν να υποβάλουν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανεργίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» οι εξειδικεύσεις των κριτηρίων και της διαδικασίας θα γίνονται στις σχετικές προσκλήσεις του ΟΑΕΔ,

οι οποίες εκδίδονται ύστερα από έγκριση του ΑΣΕΠ, ενώ θα μπορούν να επιλέξουν για να απασχοληθούν υπηρεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης (οι 40.000), της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (για 7 μήνες), της υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. Να ξεκινήσει το πρόγραμμα ζήτησε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ χθες αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να καθυστερούν οι σχετικές παρεμβάσεις όταν η ανεργία αυξάνεται».

Συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς, νέοι (ηλικίας 18 έως 29 ετών), μακροχρόνια άνεργοι καθώς και άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙΤΕΙ. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, το ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός ανήλικων τέκνων.

«Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα είναι ευέλικτα και θα απαλλάσσουν των εισφορών όσους εργοδότες προφέρουν δουλειά στον κόσμο», δήλωσε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο ΟΑΕΔ, με βάση την επιχορήγηση των 170 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, θα καλύπτει την καταβολή των αμοιβών ως εξής: 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Θα καλύπτει και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών μέχρι 258 ευρώ τον μήνα και για τους άνεργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).
Keywords
Τυχαία Θέματα