Το παρασκήνιο και τα διδάγματα από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

Τα ψέματα που ακούστηκαν (και …διέρρευσαν) τους τελευταίους μήνες, τα παθήματα και ο διεθνής διασυρμός για μια υπόθεση αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερου συμβολικού κυρίως χαρακτήρα που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό για να σηματοδοτήσει τη νέα επιχειρηματική αντίληψη στο κράτος, γενικά ολόκληρο το αφήγημα γύρω από την υπόθεση του ΟΠΑΠ είναι χρήσιμα να τα διαβάσουμε τώρα που έπεσαν οι τελικές υπογραφές…

Με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ,

η κυβέρνηση ανακοίνωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι απομακρύνει το…ταμείο της διαπλοκής και της διαφθοράς που χρησιμοποιούσαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Ο τρόπος που ολοκληρώθηκε αυτή η αποκρατικοποίηση αφήνει ωστόσο πολλά ερωτηματικά και απορίες για το αν ο στόχος της απεμπλοκής επετεύχθη.

Η άγριας διαμάχη των …μελλοντικών συνεταίρων του ΟΠΑΠ, ουσιαστικά δηλαδή της Εmma Delta και της Ιντραλοτ που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύπτει ότι ο απογαλακτισμός από το Κράτος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο τσέχος μεγαλοεπιχειρηματίας Jiri Smejc βασικός χρηματοδότης της κοινοπραξίας Emma Delta, θεωρεί –προφανώς δικαίως- λεόντειες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΙΝΤΡΑΛΟΤ τόσο στην υπόθεση των Ελληνικών Λαχείων όσο και στις συμβάσεις τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ. Ο Smejc αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί «πως θα πάρει τα λεφτά του και θα φύγει όπως περίπου έκανε και η Gazprom στην υπόθεση ΔΕΠΑ».

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ από την πλευρά της, δηλώνει –δικαίως επίσης- ότι οι όροι των επιμέρους συμβάσεων ήταν γνωστοί πριν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Η διοίκηση Λουρόπουλου δήλωσε μάλιστα πως είναι έτοιμη να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να εισπράξει την εγγυητική επιστολή των 20 εκατ Ευρώ που έχει καταθέσει η Εmma Delta, προαναγγέλλοντας μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ με συνοπτικές διαδικασίες, μέσω Χρηματιστηρίου.

Η έγκριση της διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει ..καθαρογραφεί(!) ενώ εκκρεμεί η έγκριση από τις αρμόδιες Επιτροπές Ανταγωνισμού που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.

Η κοινοπραξία Emma Delta που ως ο μοναδικός προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, έχει διαμηνύσει στην Κυβέρνηση αλλά και στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τον μελλοντικό «συνεταίρο» της, τηνIntralot, που έχει αποσπάσει την υπογραφή σε προκλητικά υψηλές προμήθειες και αμοιβές.

«Είναι απαράδεκτο, ο μέτοχος του 33% στα Ελληνικά Λαχεία να αποκομίζει καθαρό όφελος ύψους 438 εκατ. Ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης και ο μέτοχος του 67% μετά βίας να εισπράττει 300 εκατ. Ευρώ» ήταν το μήνυμα του 42χρονου Jiri Smejc o oποίος ζήτησε…παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
H επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικά Λαχεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2013, θα επικυρώσει τις συμβάσεις προμήθειας και τεχνολογικής υποστήριξης των Ελληνικών Λαχείων Α.Ε.

H κοινοπραξία Emma Delta η οποία καλείται να καταβάλει 622 εκατ. Ευρώ (τα υπόλοιπα 30 εκατ σε 10 χρόνια) θα χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ την επένδυσή της στον ΟΠΑΠ με ένα κοινοπρακτικό δάνειο στο οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες- θα συμμετέχουν μια ευρωπαϊκή τράπεζα, ένα αμερικανικό fund και 2 τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες.

Στο ΤΑΙΠΕΔ επικρατούσε όλες αυτές τις μέρες, εκνευρισμός και αμηχανία, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στον διαγωνισμό ορόσημο του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων θέτοντας σε αμφισβήτηση όχι μόνο τη διοίκηση αλλά και το ίδιο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βρήκαν ευκαιρία να εκφραστούν αρνητικά για ορισμένους από τους χειρισμούς των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, ιδιαίτερα μετά και το φιάσκο της ΔΕΠΑ, θα φέρει σε πολύ δυσχερή θέση την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, το Φθινόπωρο.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η κοινοπραξία Emma Delta, δεν είχε ποτέ πραγματική πρόθεση να τινάξει τη συμφωνία του ΟΠΑΠ στον αέρα, απλώς προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές δικαστικές διεκδικήσεις που θα τεθούν επί τάπητος μόλις η Emma Delta καταστεί ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ και …εργοδότης όσο και συνεταίρος της Intralot…

Keywords
Τυχαία Θέματα