Βρέθηκαν 400 εκατ. ευρώ από την φοροδιαφυγή

Κάμπτονται οι αντιδράσεις της τρόικας στο θέμα της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους επίσκεψης στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν εκδηλώσει την αντίθεση τους αλλά και την ανησυχία τους για τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Μάλιστα είχαν ζητήσει να εξαιρεθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

ποσό 772 εκατ. ευρώ που θα προέρχετο το 2014 από την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Ωστόσο, η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων λίγες μέρες αργότερα και τα νέα στοιχεία που τους παρουσιάσθηκαν διαμόρφωσαν νέα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν ότι στο 7μηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2013 τα έσοδα από τους ελέγχους έχουν αυξηθεί κατά 420 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ποσό το οποίο είναι ίσο με τον ετήσιο στόχο που αναγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2013.

Αν και οι έλεγχοι είναι λιγότεροι από όσους προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν, ωστόσο, σε αυτή τη φάση η τρόικα δεν θέλει να πιέσει άλλο τη φορολογική διοίκηση, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου η αναδιάρθρωση της. Έχουν σχηματισθεί οι ελεγκτικές διευθύνσεις για τους φορολογούμενου μεγάλου πλούτου, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η αναδιάρθρωση στις εφορίες.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων η τρόικα δέχεται πλέον να παραμείνει πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και υπό προϋποθέσεις θα φθάσει τα 800 εκατ. Ευρώ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα άρει την απαίτηση της για λήψη νέων ισόποσων μέτρων. Κάτι που διευκολύνει την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ζητούσε νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ όταν ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Με την αναχώρηση της το ποσό είχε υποχωρήσει στα 2 δισ. ευρώ και πλέον η αποδοχή της ελληνικής πρόβλεψης για τα έσοδα από τη φορολογική συμμόρφωση μειώνει και άλλο το απαιτούμενο ποσό νέων μέτρων.

Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα, ήταν η αναγνώριση από 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του έργου που έχει γίνει σε συντελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι μέσα σε μερικούς μήνες ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός άρχισε να λειτουργεί όταν πέρυσι ήταν διαλυμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα