Αντιμέτωπος με τρόικα και βουλευτές ο Σαμαράς

Η κατάρρευση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αν κρίνει κανείς από την ψυχρή απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στη σχετική ερώτηση που δέχτηκε στις Βρυξέλλες, αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στη γραμμή του πραγματισμού και να χαράξει στρατηγική έναντι της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς

θα κληθεί να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τόσο στο ζήτημα της αξιολόγησης για το ένα δισεκατομμύριο της δόσης του Ιουλίου, που ακόμη εκκρεμεί, όσο και στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, των μέτρων δηλαδή που απαιτούνται για τον επόμενο χρόνο. Η δόση του ενός δισ. περνά, όπως όλα δείχνουν, από τη «θυσία» των αμυντικών βιομηχανιών, θέμα για το οποίο οι δανειστές επιμένουν στο λουκέτο ενώ η Αθήνα προκρίνει τη συρρίκνωση των εταιρειών και ειδικά για τα ΕΑΣ ζητά διετή περίοδο χάριτος εντός της οποίας εκτιμά ότι θα εξυγιάνει τη νέα, μικρότερη, εταιρεία και παράλληλα θα εξασφαλίσει παραγγελίες από το εξωτερικό.

Το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών έχει μεγάλη πρακτική (απολύσεις, απώλεια παραγωγικών μονάδων για τις Ε.Δ) και πολιτική σημασία ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί εκνευρισμός, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν – και όχι μόνον για τις αμυντικές βιομηχανίες – εμμονές εκ μέρους της τρόικας τις οποίες και αποδίδουν στη βούληση το όποιο μερίδιο αγοράς να περάσει σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο θα εξελίσσεται και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος παραμένει ανοικτός καθώς η τρόικα εγείρει ενστάσεις και απαιτεί μέτρα που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει δώσει εντολή να του υποβληθούν προτάσεις για ένα πακέτο μέτρων που θα είναι «ανεκτό», τη στιγμή που στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου διαπιστώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο κ. Γ. Στουρνάρας θεωρεί αναγκαίο κακό μέτρα ύψους μισού δισ. ευρώ, ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν προκύπτει ανάγκη για νέα, μη ψηφισμένα, μέτρα ενώ διχασμένο ως προς το δέον γενέσθαι εμφανίζεται και το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ο Πρωθυπουργός που, ήδη από το Σάββατο, είχε κύκλο επαφών με συνεργάτες του ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης καλείται να κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς οι αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αλλά και αυτής του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ενδεικτικός ο αριθμός των πράσινων που διαφώνησαν σκληρά με την προγραμματική συμφωνία των δύο πλευρών) εξαντλούνται ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που βγαίνουν στο… κλαρί απειλώντας με καταψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων. Όπως χθες, ο κ. Β. Πολύδωρας το νόμο για τη φορολογία στα ακίνητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα