ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ

Καταγγελίες για ρίψεις βομβών διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές της Συρίας φέρνει στην επιφάνεια το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε αναφορά του, το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι το καθεστώς έκανε χρήση τους και την προηγούμενη εβδομάδα κοντά στον κεντρικό βορειο-ανατολικό αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από τη βορειο-δυτική πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, την οποία είχαν καταλάβει οι αντάρτες και οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ επιχειρούσαν την ανακατάληψή της.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι βόμβες διασποράς είχαν χρησιμοποιηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

στις πόλεις Ταμανέα, Ταφτανάζ και αλ Ταχ., αλλά και στην επαρχία Χομς, το Χαλέπι και την Λατάκεια καθώς και κοντά στη Δαμασκό, επισημαίνει η οργάνωση.

Το Παρατηρητήριο δεν διαθέτει πληροφορίες για θύματα. Ωστόσο, έχει διαπιστώσει ότι οι κάτοικοι παίρνουν στα σπίτια τους τα βομβίδια που δεν έχουν εκραγεί ως αναμνηστικό, μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια καθώς αυτά μπορεί να εκραγούν με την παραμικρή κίνηση ή άγγιγμα. Κάποια βίντεο δείχνουν πολίτες να μεταφέρουν τα βομβίδια και να τα πετούν στο έδαφος.

Σημειωτέον ότι οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα απελευθερώνοντας δεκάδες μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή μεγέθους όσο ένα γήπεδο. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους με βάση διεθνή συνθήκη που έγινε νόμος το 2010, τον οποίο ωστόσο η Συρία δεν υπέγραψε ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα