ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Την πολιτική απονομιμοποίηση του Μνημονίου βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Μαΐου εκθέτει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε στους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.
Του

Γιώργου Μελιγγώνη

Η επιστολή Τσίπρα έχει αποδέκτες τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Επίσης, έχει κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με την επιστολή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η ψήφος του ελληνικού λαού «απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης».

«Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων», συνεχίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων, αλλά και πως «έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας, αναφέρεται στην «αποτυχία του PSI» να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος και σημειώνει ότι η λιτότητα έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις 21 Φεβρουάριου.
Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι, πριν από αυτό, το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις, που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/

Keywords
Τυχαία Θέματα