Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η δημοσιονομική λιτότητα και τα μέτρα που εφαρμόζονται απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η δήλωση του επιτρόπου Νιλς Μούιζνιεκς, αφορούσε την κυβερνητική πολιτική της Πορτογαλίας, ωστόσο το συμπέρασμά  του μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

«Η δημοσιονομική λιτότητα … έχει επηρεάσει με δυσανάλογο τρόπο τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους Ρομά» τόνισε ο Μούιζνιεκς, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στο τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στην Πορτογαλία.

Μάλιστα

υπογράμμισε την ανάγκη  να περιληφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οικονομικές στρατηγικές, επισημαίνοντας ότι ακόμη και μέσα στο πλαίσιο της λιτότητας είναι σημαντικό να μην λησμονούμε τους πιο ευάλωτους.

«Πρέπει να αλλάζει η πολιτική όταν βλέπουμε πως τα αποτελέσματα στις πιο ευάλωτες ομάδες είναι δυσανάλογα…Η παραμέληση των ηλικιωμένων και των παιδιών υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί» προειδοποίησε και αποκάλυψε ότι όλο και περισσότερα παιδιά στην Πορτογαλία εγκαταλείπουν το σχολείο για να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

«Ενθάρρυνα την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια επανεμφάνιση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας» είπε.

Τέλος ο  επίτροπος εξέφρασε  την ανησυχία του για την επίδραση της λιτότητας επί των περίπου 40.000 ως 60.000 Ρομά που ζουν στην Πορτογαλία, οι οποίοι όπως είπε εξακολουθούν να αποτελούν  αντικείμενο διαχωρισμού και διακρίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα