ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

14:57 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη δοκιμάζει να περιγράψει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο μιλά για την κατάπτωση της Ελλάδας σε επίπεδα τρίτου κόσμου.

«Έντεκα χρόνια πριν, η είσοδο της Ελλάδας στο ”γερμανικού στιλ” νόμισμα ευρώ, φαίνεται να αποτελεί ένα αμετάκλητο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και που συνεπάγεται

δυσβάσταχτες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ενιαίο νόμισμα» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οικονομολόγοι, καθηγητές και αναλυτές προβλέπουν κάποια από τα φαινόμενα που θα ζήσουν οι Έλληνες σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, οικονομικό μαρασμό, κλείσιμο επιχειρήσεων, κοινωνικό χάος, πορείες και βία.

Το Bloomberg λέει ότι η περίπτωση της Αργεντινής σχετίζεται μόνο σε κάποια σημεία με αυτό της Ελλάδας, η οποία θα χρειαστεί 100% εξωτερική βοήθεια. Σύμφωνα με τον Γκουιλέρμο Νίλσεν, τον άνθρωπο που έγινε υπουργός Οικονομικών μερικούς μήνες αφού η Αργεντινή πτώχευσε, «η Ελλάδα θα γίνει τριτοκοσμική χώρα», και το Bloomberg προσθέτει, «οι τραπεζικές καταθέσεις θα εξαφανιστούν αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες δε θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ».

Ένα υποτιμημένο νόμισμα θα δυσχεράνει τις εισαγωγές προς τη χώρα, και θα υποβαθμιστούν όλοι οι τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Ακόμα, η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα, καθώς και δυσκολία στην εισαγωγή φαρμάκων. Σύμφωνα με το Bloomberg, θα επηρεαστεί και ο τουρισμός, ο οποίος με σαφώς λιγότερους διαθέσιμους πόρους, θα κινδυνεύσει να υποβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βέρχοστατ δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο ότι «η Ελλάδα θα καταδικαστεί να γυρίσει στο παρελθόν και μαζί θα επιστρέψει και η διαφθορά, οι κλειστές αγορές και οι …γνωστές ελληνικές πολιτικές παραδόσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα