«Τον καιρό της φρίκης θα τραγουδάμε ακόμα;»

Μια παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε πολιτικά του ποιήματα που δίνουν το έναυσμα και για μια δεύτερη διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, όπου κάποιοι επιμένουν να ζουν: «Δεν θέλουμε να αφήσουμε τα σπίτια μας. Να πάμε πού;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι. Ο Μπρεχτ, αν και είναι περισσότερο γνωστός ως δραματουργός, στην πατρίδα του θεωρήθηκε ως ένας

από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα.

Η ποίησή του, άλλοτε λυρική, άλλοτε επική, φωτίζει τη ζωή και διαφωτίζει τους ανθρώπους, ώστε να κάνουν την καθημερινότητά τους βιώσιμη. Στόχος του είναι να αφυπνίσει, να αλλάξει τους θεατές, τους ακροατές, τους αναγνώστες του. Αυτόν τον στόχο μοιράζονται και επιχειρούν οι συντελεστές της παράστασης σε μια δύσκολη «επικαιροποίηση».

«Τα περισσότερα από τα ποιήματα που επιλέξαμε («Ύμνος στο Θεό», «Αυτή η ανεργία», «Καιρό πολύ γύρευα την αλήθεια», «Για τον όρο «Μετανάστες», «Το τραγούδι του έμπορα», Δίκαια κυνηγημένος, Όταν οι κακουργίες πέφτουν σαν βροχή, Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει) καταγράφουν απόλυτα τα σημερινά προβλήματα. Το ποίημα, «Η σταυροφορία των παιδιών» παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός, αναφέρει η σκηνοθέτης της παράστασης Αθηνά Κεφαλά.

Στην τελευταία παράσταση, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, θα μιλήσουν για τον Μπρεχτ, ο Στέλιος Ελληνιάδης και η Ελευθερία Τσακιροπούλου, δύο «γείτονες» της περιοχής που στήριξαν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις στο κινηματοθέατρο.

Στην παράσταση ακούγονται μουσικά θέματα των Κουρτ Βάιλ, Χανς ‘Αισλερ, Πάουλ Ντεσάου και παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μαρία Μαυροματάκη, Νιόβη Πεπέ, Χάρης Φλέουρας σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά. Στη μουσική διδασκαλία και μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτο), η Σοφία Μουλακάκη.

INFO:  Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια, 210 8215469. Εισιτήριο: 8 ευρώ, φοιτητικό και κάρτα ανεργίας 5 ευρώ.   

Keywords
Τυχαία Θέματα