Τόμσεν: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα στήριξης

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της τρόικας επισημαίνει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν πιο βαθιά σε σύγκριση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που έχουν ήδη βγει από τα προγράμματα λιτότητας.

«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η πολιτική αναταραχή το 2011 και το 2012 -ιδίως η έλλειψη ευρείας πολιτικής στήριξης- δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, έβλαψε την εμπιστοσύνη και επιδείνωσε σοβαρά

τους ''πόνους'' από την προσαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, που πρόσθεσε ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Δήλωσε ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση, που αρνείται να λάβει οριζόντια μέτρα, αλλά συνδέει άμεσα νέα μέτρα με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που ακόμα νοσεί.

«Υποστηρίζουμε την επιθυμία των Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών στην Ελλάδα, όπως είναι η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί, έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο από τους φόρους που του αναλογεί. Μόνο με την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν περαιτέρω οδυνηρές περικοπές δαπανών», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τόμσεν απάντησε ότι το συμφωνηθέν πλαίσιο είναι αξιόπιστο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. «Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να προχωρεί με τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και για τους Ευρωπαίους εταίρους, αυτό σημαίνει παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, εάν απαιτείται, για να κρατηθεί το χρέος στην προγραμματισμένη διαδρομή. Έτσι, αν τηρηθούν τα παραπάνω, το πλαίσιο αυτό θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα