Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας

Θυμίζοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο εισηγητής επί του σχετικού νομοσχεδίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είχε από το 2004 ψηφίσει νόμο για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.. Φ.. Υ.), που όμως δεν εφαρμόστηκε από τις επόμενες

κυβερνήσεις της Ν. Δ., σημείωσαν πως και πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προχώρησε στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ το 2011. Εξού και στηρίζουν – όπως είπαν – την Μεταρρύθμιση στον χώρο, πλην όμως με βάση τις θέσεις του κόμματός τους.

Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, όπως είπαν, παρουσίασαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως εξής:

1) Μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Καθολική πρόσβαση, εγγύηση λειτουργίας των δημόσιων δομών, μείωση του κόστους για τους πολίτες, αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

2) Ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών Υγείας με σφαιρικό προϋπολογισμό, ορθή αξιοποίηση πόρων και παρεμπόδιση της σπατάλης.

3) Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας το οποίο αναλαμβάνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περιοχή ευθύνης.

4) Τα Δίκτυα θα αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε καλλικρατικούς δήμους ώστε να υπάρχει επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα: για πρώτη φορά καθορίζονται δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο και δίνονται κίνητρα οικονομικά ώστε οι επαγγελματίες Υγείας (οικογενειακοί γιατροί και γιατροί ειδικότητας) να συμμετέχουν στο δίκτυο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών συμμετέχοντας στο τοπικό Δίκτυο.

5) Πόροι:

• Κρατικός προϋπολογισμός

• Ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν στον κλάδο Υγείας

• Rebate

• Claw back

6) Χρονοδιάγραμμα: Εξασφαλίζουμε μέσα από τα χρονοδιαγράμματα την ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε έναν χρόνο καθώς και τη λειτουργία σε μεταβατικό στάδιο

7) Επαγγελματίες Υγείας: Δίνουμε δυνατότητα παραμονής όλων των γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση εθελοντικής αποχώρησης εξασφαλίζουμε την κάλυψη των θέσεων με νέες προκηρύξεις με βάση τα οργανογράμματα του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πάντως, επεσήμαναν με νόημα την καθυστέρηση στην παρουσίαση των συνολικών προτάσεων του υπουργείου, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τις αναφορές σε απολύσεις γιατρών και προσωπικού, που δημιούργησαν μία «άγονη σύγκρουση» στον χώρο της Υγείας, όπως είπαν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του Αδώνιδος Γεωργιάδη. «Ζητήσαμε επίμονα με δημόσιες ανακοινώσεις και συναντήσεις με τον Υπουργό και τους φορείς, να σταματήσει κάθε αναφορά για «απολύσεις» και να ξεκινήσει ένας νηφάλιος και υπεύθυνος διάλογος για το σύνολο της μεταρρύθμισης, που θα έχει στο κέντρο του την εξυπηρέτηση του πολίτη. Φυσικά διάλογο με ανοιχτές τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ», είπαν, στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς τις δύο κατευθύνσεις, υπουργείο Υγείας και απεργούς γιατρούς.

Παρουσίασαν μάλιστα το χρονικό των πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο Γιάννης Κουτσούκος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, καταθέτοντας τέσσερα σημεία και προτείνοντας μορατόριουμ ως το τέλος Ιανουαρίου, για διάλογο ουσίας και ευθύνης.

Στις 12 Δεκεμβρίου, δε, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης με αποτέλεσμα την απόφαση να παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο των αλλαγών για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ και να μπορούν να καλύψουν τις οργανικές θέσεις της ΠΦΥ (ως κλάδου του ΕΣΥ) οι υπηρετούντες ιατροί στον ΕΟΠΥΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κάτι στο οποίο επιμένουν μέχρι και σήμερα.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, σχεδιο, υγειας, εοπυυ, μορατόριουμ, βενιζελος, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απολυσεις στο δημοσιο, αδωνις γεωργιαδης, απεργια 1 δεκεμβριου, μορατόριουμ, ρηγας, ασφαλιστικα ταμεια, γιατροι, δυνατοτητα, δικτυο, δικτυα, εγγυηση, ειπαν, υπαρχει, εξυπηρετηση, υπηρεσιες, λειτουργια, μειωση, νηφαλιος, νοημα, οδυσσεας, παρουσιαση, υπουργειο υγειας, φυσικα, φορα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, μια φορα, θεσεις
Τυχαία Θέματα