Ο Κωνσταντινόπουλος παρουσίασε τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με την ιδιότητα του εισηγητή του Κινήματος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προχώρησε σήμερα στην παρακάτω παρέμβαση:

”Οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και δημιουργίας

του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.):

1.Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχε από το 2004 ψηφίσει Νόμο για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.. Φ.. Υ.), ο οποίος δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις της Ν. Δ.

Το 2011 όμως το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια μεγάλη ακόμη αλλαγή δημιουργώντας τον ΕΟΠΥΥ και ενοποιώντας σ’ αυτόν τους κλάδους Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι με βάση τις θέσεις μας, θα στηρίξει τη Μεταρρύθμιση, που προανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας.

Στόχος μας είναι ένας: Η ποιοτική αναβάθμιση και η καθολικότητα των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.

2. Με παρέμβασή μας από τα τέλη Νοεμβρίου του 2013, επισημάναμε την καθυστέρηση παρουσίασης των συνολικών προτάσεων του Υπουργείου, σε συνδυασμό με τις αναφορές για απολύσεις ιατρών και προσωπικού, δημιούργησαν μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας.

Ζητήσαμε επίμονα με δημόσιες ανακοινώσεις και συναντήσεις με τον Υπουργό και τους φορείς, να σταματήσει κάθε αναφορά για «απολύσεις» και να ξεκινήσει ένας νηφάλιος και υπεύθυνος διάλογος για το σύνολο της μεταρρύθμισης, που θα έχει στο κέντρο του την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Φυσικά διάλογο με ανοιχτές τις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα στις 11/12/2013 καταθέσαμε δια του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πρόταση 4 σημείων για τα βασικά χαρακτηριστικά των αλλαγών, προτείνοντας ένα moratorium ως τις 31/1, ώστε να υπάρξει διάλογος ουσίας και ευθύνης και να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις.

3. Στις 12/12/2014 εκδηλώθηκε σημαντική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, η οποία οδήγησε στην απόφαση:

α) να παρουσιασθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο των αλλαγών για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ

β) να μπορούν να καλύψουν τις οργανικές θέσεις της ΠΦΥ (ως κλάδου του ΕΣΥ) οι .υπηρετούντες ιατροί στον ΕΟΠΥΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με την απόφαση αυτή δόθηκε η δυνατότητα να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση του διαλόγου και να οδηγηθούμε στο Προσχέδιο του Νόμου.

4. Το ΠΑΣΟΚ μελέτησε προσεκτικά το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, με σειρά συνεδριάσεων τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και του Τομέα Υγείας του κόμματος.

Επιδιώξαμε μάλιστα με σειρά συναντήσεων να ανταλλάξουμε απόψεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις αναγκαίες βελτιώσεις, πάντα με κύριο κριτήριο την επιδίωξη επιτυχίας της Μεταρρύθμισης προς όφελος των πολιτών, με την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ΠΦΥ προς αυτούς.

…………………………………..

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουμε σήμερα τόσο προς την κοινή γνώμη (μέσω των ΜΜΕ), όσο και προς το Υπουργείο και τους φορείς του χώρου:

1) Μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Καθολική πρόσβαση, εγγύηση λειτουργίας των δημόσιων δομών, μείωση του κόστους για τους πολίτες, αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

2) Ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σφαιρικό προϋπολογισμό, ορθή αξιοποίηση πόρων και παρεμπόδιση της σπατάλης.

3) Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας το οποίο αναλαμβάνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά περιοχή ευθύνης.

4) Τα Δίκτυα θα αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε καλλικρατικούς δήμους ώστε να υπάρχει επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα: για πρώτη φορά καθορίζονται δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο και δίνονται κίνητρα οικονομικά ώστε οι επαγγελματίες Υγείας (οικογενειακοί γιατροί και γιατροί ειδικότητας) να συμμετέχουν στο δίκτυο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών συμμετέχοντας στο τοπικό Δίκτυο.

5) Πόροι:

Κρατικός προϋπολογισμός

Ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν στον κλάδο Υγείας

Rebate

Claw back

6) Χρονοδιάγραμμα: Εξασφαλίζουμε μέσα από τα χρονοδιαγράμματα την ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε έναν χρόνο καθώς και τη λειτουργία του στο μεταβατικό στάδιο.

7) Επαγγελματίες Υγείας: Δίνουμε δυνατότητα παραμονής όλων των γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση εθελοντικής αποχώρησης εξασφαλίζουμε την κάλυψη των θέσεων με νέες προκηρύξεις με βάση τα οργανογράμματα του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα