«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΒΑΡΟΝΩΝ»

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχει αργήσει, είπε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Και … ψήγματα αυτοκριτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να «εμπιστευτεί τους θεσμούς» στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ.

Τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος,

ενόψει της έλευσης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα αύριο, και προκειμένου η κυβέρνηση να εμφανιστεί με ενιαία φωνή, διεκδικώντας ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων που θα δίνει λύση στο «εθνικό» -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της Ελλάδας, μία συνολική αφήγηση για τον λαό. Χαρακτήρισε μάλιστα «λάθος» τον σχεδιασμό της τρόικας, υποστηρίζοντας πως οι εταίροι μας καθυστερούν από τον Μάιο και «δεν μας δίνουν λεφτά». Για την επίλυση όλων αυτών, είπε πως είναι «καλοδεχούμενη» κ.Μέρκελ στην χώρα, ζήτησε καθαρή δήλωση από το σημερινό Eurogroup και υποστήριξε πως είναι «θεσμική υποχρέωση» της ΕΚΤ να μας βοηθήσει.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε τους όρους που έθεσε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του την Πέμπτη, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας έτσι εμμέσως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Υποστήριξε άλλωστε ότι οι όροι αυτοί έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και τα μέτρα δεν θα έρθουν στη Βουλή, αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πει στον λαό μία συνολική αφήγηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως η παράταση έχει νόημα μόνο όταν απλώνονται τα μέτρα», είπε, σημειώνοντας πως για όσα έλεγε στο παρελθόν μόνο του το ΠΑΣΟΚ, τώρα έρχεται να συμφωνήσει και η ΝΔ. Χαρακτήρισε μάλιστα «ηρωική» την προηγούμενη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που μέσα σε απόλυτη μοναξιά, ψήφιζε πολύ δύσκολα μέτρα, όταν ο κ.Σαμαράς ήταν ακόμα αντιμνημονιακός, και η ΔΗΜΑΡ είτε δεν υπήρχε στην αρχή, είτε δεν στήριξε το δεύτερο μνημόνιο στη συνέχεια. Ζήτησε λοιπόν σεβασμό στον κόπο, το κόστος και τη δουλειά που έγινε στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για την «εξαφάνιση των τότε προβεβλημένων στελεχών πάντως, υποστήριξε πως θα πρέπει σιγά σιγά να δίνουν τη σειρά τους και στους νεότερους, τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άθροισμα βαρόνων» και πως «πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι αλλάζουν τα πράγματα». Επικαλούμενος το δικό του παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών μάλιστα, επιτέθηκε εμμέσως στον Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι γνωρίζει τι σημαίνει να μην συνδιαμορφώνει κανείς έναν σχεδιασμό και να καλείται να τον υποστηρίξει και στηλιτεύοντας την πρακτική ανθρώπων που πήραν τότε τις αποφάσεις, τώρα να εγκαταλείπουν, κρίνοντας.

Ερωτηθείς για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, ο κ.Βενιζέλος απέδωσε ευθύνες στον προκάτοχό του στο υπουργείο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε τον ενημέρωσε σχετικά, ενώ είχε τη λίστα επί 14 μήνες. Κάνοντας μάλιστα την …αυτοκριτική του, δήλωσε ότι θα έπρεπε να είχε σεβαστεί λιγότερο τους νόμιμους θεσμούς του κράτους.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα