ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η οικονομία του Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η χώρα μας, σε μια σειρά από σχετικούς δείκτες, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω (λίγο έως πολύ) από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη νέα

έκθεσή του «Προοπτικές Οικονομίας του Διαδικτύου 2012» (OECD Internet Economy Outlook 2012). Η συγκεκριμένη σχετική υστέρηση, μεταξύ άλλων δεικτών, εμφανίζεται στο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των εργαζόμενων στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), στο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες, στο ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο) ή που συναλλάσσονται με τις τράπεζες (ηλεκτρονική τραπεζική), στο ποσοστό των σχολείων που συνδέονται στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν, στο ποσοστό των χρηστών που ψάχνουν δουλειά μέσω του Ίντερνετ κ.λπ.

Στην προτελευταία θέση εμφανίζεται η Ελλάδα στον συνολικό τζίρο των εγχώριων εταιριών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται όσον αφορά το ποσοστό των εγχώριων επιχειρήσεων που πουλάνε ή αγοράζουν μέσω Ίντερνετ. Αντίθετα, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Το 30% των Ελλήνων εμφανίζονται χρήστες του Facebook, το οποίο έλκει την μεγαλύτερη χρήση από κάθε άλλο διαδικτυακό τόπο στη χώρα μας. Συγκριτικά, για παράδειγμα, στη Γερμανία μόνο το 23% του πληθυσμού κάνει χρήση του Facebook.

Η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και τη Σλοβακία, έχει τα υψηλότερα ποσοστά (γύρω στο 80%) των δαπανών για εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο σύνολο των δαπανών ΤΠΕ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες της για εξοπλισμό και υπηρεσίες πληροφορικής ως ποσοστό των συνολικών δαπανών ΤΠΕ βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Με άλλα λόγια, οι επικοινωνίες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες ως οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την πληροφορική στη χώρα μας.

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και το Μεξικό, έχουν το μικρότερο ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από άτομα ηλικίας 65-75 ετών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο το 20% των νοσοκομείων στην Ελλάδα έχουν ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι του 100% των νοσοκομείων στη Δανία. Ακόμα, τονίζεται ότι η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία και την Τουρκία- έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ειδικών και απασχολούμενων στα πεδία της πληροφορικής και των επικοινωνιών (κάτω του 3% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα