Το «παιχνίδι» με το ελληνικό χρέος

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας, Πολ Τόμσεν, που ερωτηθείς για το εάν η χώρα μας θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για το 2015-2016, είπε: «Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις προβλέψεις όσον αφορά στο λεγόμενο κενό χρηματοδότησης. Είναι όμως σαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ότι θα

υπάρξει ανάγκη χρημάτων, επιπλέον χρημάτων, από κάπου. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το κενό χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τις αγορές, επομένως χρειαζόμαστε να βρούμε επιπλέον χρήματα. Θα πρέπει να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας γιʼ αυτό».
Εξίσου επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ επικεφαλής του Eurogroup που με δηλώσεις του τόνιζε πως «δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει».

Και συμπλήρωνε: «η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα»

Είναι εμφανές λοιπόν πως οι πιστωτές αμφισβητούν πως η Αθήνα μπορεί να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα 2 χρόνια, πόσο μάλλον εάν δεν προκύψει κάποια ελάφρυνση χρέους: Μια ελάφρυνση που αναμένει πως και πως η Ελλάδα –μετά και την «υποσχετική» που έχει λάβει- που όμως δεν θα «εγκρίνουν» με τόση ευκολία τα βορειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές. Όπως έγραφε το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα η Βόρεια Ευρώπη «αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο».

Σε κάθε περίπτωση στο ίδιο τηλεγράφημα το Reuters εκτιμούσε πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Έχει προεξοφληθεί (η ελάφρυνση του χρέους) και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

«Δευτερευόντως, η αγορά αναμένει επίσης μείωση του δημοσίου χρέους, και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ( write -down) τα επόμενα χρόνια», είπε.

Η ελληνική πλευρά, αν και όπως διαμηνύει δεν είχε ανάγκη αυτά τα χρήματα, εντούτοις ξεκαθαρίζει πως θα καλύψουν «μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν από το φθινόπωρο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε συνδυασμό με την τελική μορφή που θα λάβουν οι διευκολύνσεις που θα δοθούν στην Ελλάδα για την εξόφληση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα