Το επόμενο-μετέωρο βήμα της κεντροαριστεράς με τις συνιστώσες της

Το «ραντεβού» για τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς», ή όπως αλλιώς ονομαστεί το σχήμα που θα οδηγήσει την Κεντροαριστερά στις ευρωεκλογές, δίνεται για το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Εκεί, θα «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους ΠΑΣΟΚ, «Κίνηση των 58» και άλλες κινήσεις του χώρου, ενώ παρά τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους, αναμένεται τελικά να τις ενώσουν στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου.

Στο

ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για κοινή κάθοδο ελήφθη. Στο παρασκήνιο πάντως, τόσο η ομάδα Σκανδαλίδη, όσο και εκείνη των «11» εξακολουθούν να πιστεύουν πως η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές υπό άλλο όνομα είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από τη βάση του, προκρίνοντας τη λύση του εσωτερικού δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα ασκούν κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς του, μη επιδιώκοντας πάντως να ρίξουν την κυβέρνηση, ημί μόνον να διαφοροποιηθούν εμφανώς από την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Κίνηση των 75», όπου ανήκει ο πρώην γραμματέας του κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης. Την ίδια ώρα 101 στελέχη του κόμματος, έχουν με δύο συνεχόμενες ανακοινώσεις τους διαφοροποιηθεί πλήρως, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο φορέα στην προσπάθεια αναγέννησης του Σοσιαλιστικού Φορέα.

Στην «Κίνηση των 58», η περίοδος θεωρείται κατάλληλη για το εγχείρημα του τρίτου πόλου, αφού όπως γράφει ο Γιάννης Βούλγαρης σε άρθρο του «Μετά την τιμωρητική αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που βάθυνε την ύφεση, μετά την εθνολαϊκιστική αντιπολίτευση που υπονόμευσε την με κόπο κατακτημένη δημοκρατική κουλτούρα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, υπάρχουν οι όροι ανασύνθεσης της πολιτικής ζωής και διατύπωσης του μετα-μεταπολιτευτικού κοινωνικού συμβολαίου». Ως στόχος του νέου φορέα εμφανίζεται το να γίνει ουσιαστικός κόμβος για την επεξεργασία του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή, σε διάλογο πάντα με την κοινωνία, ενώ ο εκλογικός του στόχος είναι το 20%, που αθροιστικά συγκέντρωσαν οι επιμέρους δυνάμεις στις εκλογές του 2012 και μαζί με αυτόν η διεκδίκηση της τρίτης θέσης, που σήμερα δείχνει να καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια στιγμή, ενεργό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν οι κινήσεις «Μπροστά», «Π80», «Πρωτοβουλία Β», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Δυναμική Ελλάδα» και «Πολιτεία 2012». Κάποιες δυνάμεις από αυτές που ανήκουν παράλληλα στο «Προοδευτικό Φόρουμ» έχουν βεβαίως τις επιφυλάξεις τους απέναντι στην «Ελιά», με την στάση τους πάντως απέναντί της προς ώρας και εωσότου ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας της, να είναι μάλλον φιλική.

Από το εγχείρημα έχει αποφασίσει να απέχει η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, που θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, μαζί με τους συμμάχους της στον τρίτο πόλο που εκείνη επιχειρεί να δημιουργήσει, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Στο ίδιο σχήμα συμμετέχει η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ προσεγγίσεις γίνονται σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από τις διαδικασίες απέχει και ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» του Γιώργου Φλωρίδη, που επιμένει στη διάλυση των προηγούμενων φορέων και τη δημιουργία κάτι εντελώς νέου, κάτι που πρεσβεύει ως δέουσα λύση και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα