Το ευρώ (ξανα)διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Καίτοι εδώ και μήνες, με την επιχειρούμενη «στροφή προς το ρεαλισμό», η Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν κλείσει τη σχετική κουβέντα (είχε, εξάλλου, αντικαταστήσει τη φράση«το ευρώ δεν είναι φετίχ» με τη φράση «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα»), η εσωκομματική μειοψηφία επανέρχεται και δηλώνει «δικαιωμένη» μετά τα όσα υπέστη η Λευκωσία από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικαλούνται ακόμη και τη δήλωση του νομπελίστα

οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ τώρα».

Εσωκομματικά μηνύματα

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», λοιπόν, επανέρχεται και ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επανακαθορίσει τη στάση του ως προς το ευρώ. Η αρχή έγινε την περασμένη Κυριακή, οπότε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε την -κομματική- «Αυγή» προκειμένου να επισημάνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του ως προς το ευρώ» και να προσθέσει την ακλόνητη πεποίθησή του ότι «η Ευρωζώνη δεν μεταρρυθμίζεται ούτε αλλάζει, αλλά ανατρέπεται». Παράλληλα, κατά πληροφορίες, τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας ασκούν, στο παρασκήνιο, έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλα τα περασμένα, τραγικά για την Κύπρο, 24ωρα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», Παναγιώτης Λαφαζάνης, φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι για τον ίδιο και την τάση του, «η αντίθεσή τους στα όσα γίνονται στην Κύπρο δεν είναι οικονομική μόνο, αλλά κυρίως αντιαποικιοκρατική».

Επίθεση στον Γιάννη Μηλιό

Στο πλαίσιο της εσωκομματικής σύγκρουσης που ήδη αναζωπυρώνεται, μέλη και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επιτέθηκαν χθες, με κοινή δήλωσή τους, στον Γιάννη Μηλιό, επειδή ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ταύτισε την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ με «οικονομικό απομονωτισμό». «Δουλειά του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (όταν εκφράζεται με την ιδιότητα του αυτή) δεν είναι να απαξιώνει τις μη-πλειοψηφικές απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προάγει τον αντιμνημονιακό αγώνα με επιχειρήματα σε οικονομικό επίπεδο», επεσήμαναν τα 19 στελέχη του κόμματος, εγκαλώντας τον κ. Μηλιό για έλλειψη σεβασμού όλων των απόψεων που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση σε βάρος του Γιάννη Μηλιού έχει ως εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Είναι εξωφρενικό να τοποθετείται με την ιδιότητά του αυτή με τέτοια μονομέρεια, και ως ένα βαθμό, στο όριο ή και εκτός πλαισίου συλλογικών θέσεων μας.

1. “Είναι μια απόφαση που αντί να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ESM, για την ανακεφαλαιοποίηση, όπως υποτίθεται ότι αποφασίστηκε πρόσφατα, ορίζει για άλλη μια φορά έκτακτο πλαίσιο λύσης.” δηλώνει ο Γ.Μ.

Ο ESM είναι η μετεξέλιξη του EFSF. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ταμείο, όπου καταφεύγουν τα κράτη-μέλη που είτε δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους, είτε έχουν οξύ τραπεζικό πρόβλημα. Η “βοήθεια” αυτή δίνεται κατόπιν υπογραφής ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί το Eurogroup επειδή δεν χρησιμοποίησε για την Κύπρο το ESM!

Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή μνημονίου για την παροχή “βοήθειας”, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM; Γιατί,αν είναι έτσι, οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα περάσουν στην κυριότητα της ΕΚΤ και της ΕΕ, χωρίς να γίνει εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τους, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Είμαστε σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διάφορα ιδεολογικά ρεύματα και ως εκ τούτου διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα (στη συγκεκριμένη περίπτωση το νόμισμα). Με ποιο δικαίωμα βγαίνει ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ και λέει:

“Η θεωρία της «ειδικής περίπτωσης» που προωθεί κάθε φορά που επιτίθεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική βρίσκει το φυσικό της σύμμαχο στον απομονωτισμό που προωθεί η έξοδος από το ευρώ.”

Απαξιώνοντας μία άποψη που ενστερνίζεται μία όχι αμελητέα μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κόσμου του, ως “απομονωτισμό”;

Δουλειά του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ (όταν εκφράζεται με την ιδιότητα του αυτή) δεν είναι να απαξιώνει τις μη-πλειοψηφικές απόψεις που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προάγει τον αντιμνημονιακό αγώνα με επιχειρήματα σε οικονομικό επίπεδο, και να επεξεργάζεται την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά την αποδέσμευση της από το μνημόνιο στο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Με αυτά που λέει περί “απομονωτισμού”, δυναμιτίζει το κλίμα μέσα στις οργανώσεις του κόμματος, αντί να σέβεται το μίνιμουμ της πολιτικής συμφωνίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση μνημονίων, χαρατσιών, εθνικοποιήσεις, επαναφορά κατώτατου μισθού κλπ).

Η πεμπτουσία της πολιτικής δεν είναι προφανώς το νόμισμα. Αν πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν όλα αυτά (και εν τέλει επιτευχθούν) με την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ (πόσο μάλλον στην ΕΖ), τότε θα του βγάλουμε το καπέλο. Μέχρι τότε, να σέβεται την εκτίμηση κάποιων από εμάς, ότι αυτά είναι αδύνατα σε τέτοια ασφυκτικά πλαίσια».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα παρακάτω μέλη του ΣΥΡΙΖΑ:

Ανδρέας Αναστασάκης (Συντονιστής Οργάνωσης Οικονομολόγων Κρήτης) , Αντώνης Αντωνόπουλος (Συντονιστής Τ.Ο. Μασταμπά-Ατσλένιου, μέλος γραμματείας Ν.Ε. Ηρακλείου), Βασίλης Δαμιανός (ΠΚ Αλίμου), Γιάννης Καζάκος (ΠΚ ΑΤΕ-Πειραιώς), Γεωργία Κανελλοπούλου (Οργάνωση Σιδηροδρομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΟΣΕ), Ιωάννα Καραβασίλη (Οργάνωση Αγίας Βαρβάρας), Ανδρέας Καραγιάννης (Οργάνωση Αγρινίου), Μιχάλης Κιτσώνης (Οργάνωση Πάτρας), Παναγιώτης Κολοβός (Οργάνωση Νέας Σμύρνης), Φώτης Λιάτσος (Οργάνωση Παρισιού), Αλέξης Λιοσάτος (Οργάνωση Εορδαίας), Νεστορας Νεστορίδης (Οργάνωση Παρισιού) , Ηλίας Παντελιάς (Οργάνωση Παρισιού), Μαρία Παπαδημητρίου (Οργάνωση Αγρινίου), Βαγγέλης Πολυζώνης (Συνταξιούχος-ΙΓΜΕ), Άννα Ραπτάκη (Οργάνωση Χαϊδαρίου), Παναγιώτης Τέρζογλου (Συντονιστής Οργάνωσης ΟΣΕ), Γιάννης Τζιάλλας (Οργάνωση Παρισιού), Δημήτρης Τριανταφύλλου (Οργάνωση Παρισιού)

Keywords
Τυχαία Θέματα