Με άγριες διαθέσεις έρχεται η Τρόικα στην Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μετά την Κύπρο οι πιστωτές στρέφουν στην προσοχή τους στην Ελλάδα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και οι επικεφαλής της επιστρέφουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να αποδεσμευτούν τα 2,8 δισ ευρώ που αποτελούν την δόση του Μαρτίου έως τις 4 του ερχόμενου μήνα, αλλά και τα 6 δισ ευρώ που είναι η α΄ δόση του 2013 και θα εγκριθεί στο Eurogroup της 12ης Απρίλη και την συνεδρίαση

του ΔΝΤ το πολύ ως τις αρχές Μαΐου.

Ποια είναι όμως τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι με την τρόικα;

- Ολοκλήρωση σχεδίου κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Πριν διακοπεί η αποστολή της τρόικας, η κυβέρνηση είχε προτείνει την οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 από τους 25.000 εργαζόμενους που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε την τρόικα που ζητά την ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

- Κατάργηση του τέλους επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο τρόπο είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου. Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τη διατήρηση του «χαρατσιού» και για φέτος με κάποιες ελαφρύνσεις, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν, με αποτέλεσμα να μην έχει κλείσει ακόμα το θέμα.

- Ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Μάιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Ωστόσο, το θέμα θα κλείσει οριστικά στις συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της κυβέρνησης, σε ότι αφορά στις δόσεις (εάν θα είναι 36 ή 48).

- Δημοσιονομικό «κενό». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εντόπισε «τρύπα» της τάξης των 2,4 δισ ευρώ για τη διετία 2013-2014. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόβλεψη από την πλευρά της τρόικας.

- Αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Ανοικτό παραμένει το θέμα των αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας εσόδων, αλλά και της αναμόρφωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα