Τo δυσμενές σενάριο της BlackRock

Τη συνέχιση της ύφεσης τη διετία 2014 – 2015 προβλέπει τα δυσμενές, το ακραίο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίμηση, που γίνεται στο πλαίσιο του stress test που διενεργείται από την BlackRock, αποτελεί το χειρότερο ενδεχόμενο που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες.

Αναλυτικότερα το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ

κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95%, ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ.

Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου, που είναι αυτές του ΔΝΤ και προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη, με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δύο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογραμμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο δεν θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη για την οικονομία. Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, κ. Μιχάλης Μασουράκης, θα ήταν ολέθριο λάθος να θεωρήσει κανείς ότι το δυσμενές σενάριο αποτελεί πρόβλεψη. Την προηγούμενη φορά, που το δυσμενές σενάριο επιβεβαιώθηκε, ήταν –σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, σαν και το σύμπαν να συνωμότησε για να οδηγήσει στο δυσμενές σενάριο της BlackRock. «Αυτήν τη φορά δεν θα είναι έτσι» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το παραπάνω δυσμενές σενάριο μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να χρειαστεί, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, να προσφύγουν εκ νέου στη βοήθεια του δημόσιου τομέα, δηλαδή του ΤΧΣ. Οπως εκτιμούν, τα όποια πρόσθετα κεφάλαια προκύψουν λόγω του stress test θα αναπληρωθούν από κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργική κερδοφορία, τις συνέργειες που δημιουργούν οι δεκάδες συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για τις τρεις συστημικές τράπεζες που πέτυχαν την ανακεφαλαιοποίησή τους με τη συμμετοχή ιδιωτών -δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς- είναι ζωτικής σημασίας το να μην καταφύγουν στο ΤΧΣ για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων με σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα αγοράς (warrant’s) από την άσκηση των οποίων θα επανέλθουν οι παραπάνω τράπεζες σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι στελέχη των παραπάνω τραπεζών έχουν διατυπώσει τη βεβαιότητά τους ότι δεν θα απαιτηθεί «εξωτερική» βοήθεια για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα