«Αγκάθι» οι συμμαχίες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενόσω, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι οι συμμαχίες είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την πρωτιά του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, συναντά σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις για κάθε «άνοιγμά» του.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η συνέντευξη της επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκας Κατσέλη στο readyo.gr,

με την οποία η πρώην υπουργός προανήγγειλε ότι ως το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθεί η πολιτική συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη επισήμανε, στη συνέντευξή της, ότι οι πρωτοβουλίες θα προέλθουν από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και, ερωτηθείσα αν πρόκειται για δικούς της ευσεβείς πόθους ή για συζητήσεις που έχουν γίνει, έκανε λόγο για «προχωρημένες συζητήσεις».

Διάψευση κατόπιν… αντιδράσεων

Η συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη προκάλεσε γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι όλα τα στελέχη του κόμματος απέφυγαν να την δημοσιοποιήσουν, λόγω του σκληρού ντέρμπι που δίνει αυτό τον καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ΝΔ για την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά, το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» για τη συνέντευξη της επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» αναπαρήχθη από το -προσκείμενο στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας»- site iskra.gr, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι -«λαφαζανικοί, ως επί το πλείστον- που… ζήτησαν εξηγήσεις από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα για τα λεγόμενα της Λούκας Κατσέλη.
Η εσωκομματική μουρμούρα, πάντως, ανάγκασε χθες τον εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, να προχωρήσει σε διάψευση των όσων είπε η κ. Κατσέλη. Μιλώντας στην ίδια συχνότητα (readyo.gr), ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «η κ. Κατσέλη κατέθεσε τις δικές της προθέσεις» και πρόσθεσε ότι «αυτό που παρουσίασε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», «αδειάζοντας» πλήρως την πρώην υπουργό.

Μόνο συζητήσεις

Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν το matrix24.gr ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κορυφαίο θέμα στην πολιτική του ατζέντα την οικοδόμηση συμμαχιών. Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι τα πολιτικά «ανοίγματα» είναι εξαιρετικά δύσκολα -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ- καθώς καταγράφονται αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις από «λαφαζανικούς», αλλά και από «ΠΑΣΟΚογενείς». Όπως και να ‘χει, συζητήσεις στο παρασκήνιο γίνονται. Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που έχει με την πρώην υπουργό, ενώ μέσω τρίτων πηγών, η Κουμουνδούρου συνδιαλέγεται σε πρώτο επίπεδο με ένα μέρος των Οικολόγων Πρασίνων, με την «Κοινωνία Πρώτα» (των Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά, Θόδωρου Παραστατίδη), αλλά και με την «Αριστερή Προοπτική», που δημιούργησαν στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ διαφωνώντας με την συμμετοχή της στην κυβέρνηση (Στέφανος Μπαγεώργος, Ανδρέας Νεφελούδης).

Keywords
Τυχαία Θέματα