Έτοιμο το «κείμενο των 50» για την Κεντροαριστερά

Στοχεύει στην πραγματικότητα στην δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος, τύπου «Ελιάς», στο οποίο επιχειρείται να έχει κεντρικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο προβλέπει την διατήρηση της αυτονομίας των σχημάτων που θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα, ενώ δεν προϋποθέτει την κομματική ένταξη σε κάποιο από αυτά των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που θα θελήσουν να εμπλακούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του επίσημου ΠΑΣΟΚ, το κείμενο των 50 διανοουμένων υπό τον καθηγητή

Γιάννη Βούλγαρη στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που με την ομιλία του στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, προέτρεψε ουσιαστικά τα στελέχη του «εκσυγχρονισμού» που βρίσκονται κοντά του να κάνουν το ίδιο.

Και ενώ πολλοί έχουν ήδη σπεύσει να δηλώσουν «παρών» στην προσπάθεια, υπάρχουν άλλα «ηχηρά ονόματα» του εκσυγχρονισμού, που δεν δείχνουν την ίδια θέρμη. Αντίθετος στο εγχείρημα εμφανίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής του «Κοινωνικού Συνδέσμου», Γιώργος Φλωρίδης, ενώ στην άποψή της ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι εντελώς νέο, εμμένει και η πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής πλέον του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αντίθετα, σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα παίζει από την πρώτη στιγμή ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Μπίστης, που έχει αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, παραμένοντας μεταξύ των συνομιλητών του. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη πάλι, αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σύμπλευση με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ή πάντως το μέρος αυτού που ασκεί και πρεσβεύει τις ακολουθούμενες σήμερα κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς πάντως να αποκλείεται ενεργά στελέχη της ΔΗΜΑΡ να υπογράψουν το κείμενο του Γιάννη Βούλγαρη.

Ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσον θα βρεθούν ευήκωα ώτα για το εγχείρημα, ικανά να δημιουργήσουν τον λεγόμενο «τρίτο πόλο» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ποιο θα είναι το πολιτικό τους «αφήγημα». Η όλη προσπάθεια θα κριθεί εν πρώτοις στις επικείμενες ευρωεκλογές, οπότε και θα φέρει την «ομπρέλα» του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στον βαθμό που θα υποστηρίξει προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο.

Το «αγκάθι», ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους, θα εμφανιστεί –εκτός απροόπτου- στη συνέχεια, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Αιτία, η απουσία, ως τώρα τουλάχιστον, της ηγετικής εκείνης προσωπικότητας που θα τεθεί επικεφαλής της όλης κίνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα