ΤΟ ΔΝΤ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Απ’ όπου κι αν πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη προκάλεσε αρκετά προβλήματα στις δομές της Υγείας και συντέλεσε στο να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των πολιτών που κλήθηκε να …σώσει.

Στο άρθρο που φιλοξενείται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο» αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να αυξηθούν οι αυτοκτονίες,

να παρατηρηθούν περισσότερα κρούσματα φυματίωσης, να αυξηθούν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και ψυχολογικά προβλήματα και τελικά να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής κατά 6 με 7 χρόνια στις χώρες που πήγε να «σώσει». Το θέμα αναδείχτηκε για πρώτη φορά το 2008 μέσα από την μεταπτυχιακή/διδακτορική εργασία του φοιτητή του Yale Univercity, Σαντζέι Μπασού, σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Cambridge Univercity, προκαλώντας -όπως ήταν φυσικό- αντιδράσεις, κυρίως από ανθρώπους του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εργασία, (η έρευνα της οποίας επικεντρώθηκε στις 21 χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων, χωρίς όμως να βρίσκονται εντός προγράμματος ΔΝΤ. Κάθε χρόνο παραμονής στο πρόγραμμα του Ταμείου, η θνησιμότητα αυξάνονταν κατά 4,1%. Τα κρούσματα φυματίωσης αυξήθηκαν επειδή σταμάτησαν οι εκτενείς εμβολιασμοί, μειώθηκαν οι γιατροί, τα φάρμακα και η πρόσβαση σε αυτά και βρέθηκαν άνθρωποι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Στην Αργεντινή, όπου πέρασε για μια δεκαετία το ΔΝΤ (1991-2001), ο μισός πληθυσμός της χώρας έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των πολιτικών που επιβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνησιμότητα των πολιτών κατά 5% κάθε χρόνο, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους, λόγω κατάθλιψης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και διάφορα και ο Ντέιβιντ Στάκλερ από το Πανεπιστήμιο Cambridge λέει στην έρευνά του ότι «η ανεργία και η λιτότητα μπορούν να μετατρέψουν μια οικονομική κρίση σε επιδημία ψυχιατρικών νόσων», όπως π.χ. στην Ισπανία τη δεκαετία 1970-1980 που αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αυτοκτονίες καθότι δεν υπήρχε στήριξη των ανέργων από την Πολιτεία. Σύμφωνα με τον Στάκλερ, αν η κρίση διαρκέσει για 10 χρόνια στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επίπτωση θα είναι τα ψυχιατρικά νοσήματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα