Το χρονικό των κακοποιημένων διαδηλωτών και ο ρόλος του Δένδια

Στο σημερινό περιστατικό οι δύο παρουσιαστές Κώστας Αρβανίτης και τη Μαριλένα Κατσίμη, «κόπηκαν» με εντολή του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιου Λιάτσου.

Ο λόγος οι αναφορές των δύο παρουσιαστών σχετικά με τα ιατροδικαστικά πορίσματα  για τους 15  που φέρονται ότι κακοποιήθηκαν από την αστυνομία και η απορία τους για το εάν ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας ,που αρνούνταν κατηγορηματικά ότι τέτοια περιστατικά έλαβαν πράγματι χώρα και μάλιστα απειλούσε να μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα, θα ζητήσει συγνώμη ή θα παραιτηθεί.

Η ΕΡΤ

με ανακοίνωσή της αιτιολόγησε την παύση  τους με το σκεπτικό ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Δένδια να πει την άποψή του.

Ωστόσο ο υπουργός Δημοσίας Τάξης είχε επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες και εκτόξευε απειλές για μηνύσεις.

Οι δύο παρουσιαστές έκαναν αναφορά στα ιατροδικαστικά πορίσματα τα οποία δημοσίευσε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».

Σύμφωνα με αυτά και όπως διαπιστώνει ο 7ος τακτικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση οι 15 συλληφθέντες που συμμετείχαν στην αντιφαστιστική μοτοπορεία της 30ης Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τους διαδηλωτές προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις και  με αναφορά του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας.

Επίσης σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, που δημοσιεύει η «Η ΑΥΓΗ» εκτός από «βαριά σωματική βλάβη» κατέγραψαν και σημάδι από   taser, μη θανατηφόρο όπλο που ακινητοποιεί το υποκείμενο διοχετεύοντας ηλεκτρισμό στο σώμα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε μέσα στη Βουλή «πιστεύει κανείς σοβαρά ότι καίμε τους κρατούμενους με αναπτήρα;».

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοσίευμα το Guardian οι καταγγέλλοντες είχαν δηλώσει ότι μιλούν σε ένα ξένο μέσο με την ελπίδα να ακουστεί η φωνή τους και να μην «πνιγεί» το θέμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους και τα όσα δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα, ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς και τους ανάγκασαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματικούς  και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα η εφημερίδα δημοσίευε και φωτογραφίες των χτυπημένων διαδηλωτών.

Επίσης δήλωσαν ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν. Επίσης έκαναν λόγο για  διάφορες εξευτελιστικές αναφορές όπως στέρηση ύπνου,καψίματα στα χέρια τους με αναπτήρα.

Μάλιστα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια τους απειλούσαν ότι θα αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο ή ότι θα δώσουν τις διευθύνσεις των κατοικιών τους στη Χρυσή Αυγή.

Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονταν και δύο γυναίκες που δέχθηκαν για ώρες προσβολές με σεξουαλικά σχόλια ενώ όπως δήλωσαν, οι αστυνομικοί τους αρνήθηκαν ακόμη και το νερό καθώς και την πρόσβαση σε δικηγόρο για τουλάχιστον 19 ώρες.

«Διψούσαμε τόσο που αναγκαστήκαμε να πιούμε νερό από τους τουαλέτες» δήλωσε μια εξ αυτών.

Η στάση του αρμόδιου υπουργού Δημ

Keywords
Τυχαία Θέματα