ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ…

Οι επικεφαλής των πιστωτών μας επιστρέφουν στην Αθήνα την Δευτέρα ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για αναθεώρηση όρων του μνημονίου.  Από τις Βρυξέλλες ο κανόνας είναι «επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις».  Άναψε «πράσινο φως» το Eurogroup  για την εκταμίευση του 1 δισ. μέχρι τέλος Ιουνίου.

Του

Βαγγέλη Δουράκη

«Η Ελλάδα επανεπιβεβαίωσε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θέλει να παραμείνει στο ευρώ», δήλωσε την Πέμπτη μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι αναμένει η Ελλάδα να καλέσει την τρόικα στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι αναμένεται επικαιροποίηση του προγράμματος διάσωσης και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συζήτησαν λεπτομερώς για την αναθεώρηση των όρων του ελληνικού μνημονίου προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές πριν την έκθεση της τρόικα δεν έχει νόημα».

Για το ζήτημα του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση διεμήνυσε ότι θα εκταμιευτεί πριν το τέλος Ιουνίου, ξεκαθάρισε όμως ότι «ένα μέρος του θα πάει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Την ικανοποίησή του για την συγκρότηση κυβέρνησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος και αυτός με την σειρά του δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας. Και υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να αρχίσουν ξανά οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ που μετείχε και εκείνη στην συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο μάλλον θέλησε να βάλει «φρένο» σε ..υπερβολικές προσδοκίες δηλώνοντας πως «κανείς δεν μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος».

Στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών συμμετείχε ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους.

Επί τάπητος έπεσε στο Eurogroup και το ισπανικό ζήτημα: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι περιμένει από την Μαδρίτη την υποβολή επίσημου αιτήματος διάσωσης τη Δευτέρα.

Υπογράμμισε ότι το ισπανικό πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σημείωσε ότι το ακριβές μέγεθος του προγράμματος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με δάνεια από τον EFSF τα οποία θα αναλάβει αργότερα ο ESM, όταν συγκροτηθεί.

Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία του,  η συνθήκη του ESM να εγκριθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών στην Ευρωζώνη, υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περισσότερο «δημιουργική» νομισματική πολιτική, ενώ τόνισε και την ανάγκη για δημοσιονομική ένωση των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα