ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Πολιτική και ποδόσφαιρο…

Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο παρ’ ότι στην Ελλάδα συχνά ποδοσφαιροποιείται, πολλώ δε μάλλον το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Το τι θα συμβεί στον αποψινό προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ Ελλάδος-Γερμανίας είναι θέμα αθλητικό που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική, με την οικονομία και τα δεινά που περνάμε. Σας εγγυώμαι δε ότι αν τελικώς θεού θέλοντος προκριθούμε –όλοι το ευχόμαστε – σίγουρα θα στενοχωρήσουμε τη φράου Μέρκελ

που εκδήλωσε το ενδιαφέρον να είναι στο γήπεδο, αλλά να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να αισθανθεί ούτε κατ’ ελάχιστο ότι οι Έλληνες πήραν κάποια εκδίκηση… για τα κακά που μας έχει προξενήσει, όπως πολλοί δυστυχώς μπορεί να πιστέψουν.

Εκδίκηση θα πάρουμε με έναν τρόπο. Αποδεικνύοντας ότι πράγματι δεν ξεχάσαμε να πολεμάμε μονοιασμένοι για τον κοινό σκοπό, εν προκειμένω για να βγούμε από το τέλμα και να μείνουμε στην Ευρώπη. Όταν δείξουμε στους Γερμανούς ότι αν και είχαν δίκιο στην βασική αρχή ότι κανείς δεν μπορεί να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που παράγει, επικοινωνιακά στάθηκαν τόσο άγαρμποι και αγροίκοι που έχουν χάσει πλέον το παιγνίδι. Όταν κι εμείς ενωμένοι, έστω αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν στον πόλεμο βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, τους αποδείξουμε ότι σκεπτόμαστε με σοβαρότητα το μέλλον, αντιλαμβανόμενοι τα λάθη των παρελθόντων τριάντα χρόνων. Και ο πόλεμος, ο οικονομικός πόλεμος στη δίνη του οποίου έχει πέσει η Ελλάδα ως ο ευρωπαϊκός αδύναμος κρίκος, δεν αντιμετωπίζεται με παλαιοκομματικές ιδεολογικές μεθόδους ούτε με μικροκομματική. Η κοινωνία μεταλλάσσεται και ήδη διαμορφώνονται νέες τάσεις στη χώρα καθώς με την ουσιαστική εξάλειψη της μεσαίας τάξης οι μέχρι σήμερα ισορροπίες δεν υφίστανται πλέον.

Η συμμαχία των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση θα δείξει στους Γερμανούς και στους άλλους Ευρωπαίους ότι θα αντισταθούμε στην εξαθλίωση των πολλών ως πηγή κέρδους των ολίγων. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την άλλη εβδομάδα να μεταβούν και οι τρεις αρχηγοί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης με σκοπό να μιλήσουν, να εξηγήσουν και να επιχειρήσουν να πείσουν τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν τα κόμματά τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα αποδείξουν ότι πράγματι η Εθνική Ελλάδος της πολιτικής, ή τέλος πάντων κάποιοι εξ αυτών που θα μπορούσαν να την απαρτίσουν, αφήνουν κατά μέρος πολιτικές διαφορές, ψάχνουν κοινά σημεία και προσπαθούν να διορθώσουν μια πρωτοφανή κατάσταση εφαρμόζοντας πρωτόγνωρες πρακτικές: Ετερογενείς πολιτικές συμμαχίες και κυβερνήσεις συνασπισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα