Το Eurogroup αμφισβητεί τώρα τη συμφωνία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης να του γυρίσουν πίσω ακόμη και μέτρα που έχουν συμφωνηθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, έχουν «κλειδώσει», όμως θα περάσουν από το μικροσκόπιο του Euroworking Group

και εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις του νέου μνημονίου που «έκλεισαν» με την τρόικα, ενδέχεται και να θεωρηθεί ότι δεν θα αποδώσουν τα ποσά που έχουν υπολογιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να «επιστραφούν» στην Αθήνα ως μέτρα «αμφιβόλου απόδοσης» αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση να επανασχεδιάσει «κομμάτια» του προγράμματος.

Αντιρρήσεις μπορεί να προκύψουν και στα «προαπαιτούμενα» για τα οποία θα ενημερωθούν σήμερα οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ειδικά για το εργασιακό, πάντως, ο ίδιος ο Πάνος Τσακλόγλου δεν ξέρει -και δεν θέλει να ξέρει- ποιες είναι οι τελικές αποφάσεις: Το «παιχνίδι» γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έχει μεταφερθεί σε «υψηλό» επίπεδο και όπως όλα δείχνουν τις εξελίξεις γύρω από τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα τις καθορίσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group και η «μάχη» που θα δώσει ο Πάνος Τσακλόγλου για να πείσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του θα καθορίσει εν πολλοίς  το κλίμα που θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Τετάρτης.

Άλλωστε οι προθεσμίες πιέζουν ασφυκτικά και όλα θα πρέπει να «κλείσουν» μέσα στα επόμενα 24ωρα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πολυαναμενόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ: Στην Αθήνα η κυβέρνηση κατέβαλλε προσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει, μέχρι την σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαίων τεχνοκρατών, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να δοθεί η έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, γινόταν προσπάθεια έως και την τελευταία στιγμή να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις, δεδομένης της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνήσει με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις ως έχουν, χωρίς πάντως να κλείνει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα και δεν το είχε κρύψει  από τις εργασίες του Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης, για τις δυσκολίες που υπάρχουν εντός της τρικομματικής ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι οποίες είναι τόσο ουσιαστικές όσο και πολιτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα