Την Τετάρτη οι πρώτοι «δήμαρχοι» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τις υποψηφιότητες δημάρχων που έχουν ήδη «κλειδώσει», καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα, πρόκειται για «μόνιμους» επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, αλλά και για προβεβλημένα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα προετοιμάσει τη σχετική ατζέντα για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει το

διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις και να εγκρίνει τα πρόσωπα, αλλά και την στρατηγική συμμαχιών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων που έχουν ήδη «κλειδώσει» συγκαταλέγονται ο Δημήτρης Μπίρμπας για το Αιγάλεω, ο Ηρακλής Γκότσης για τη Νέα Ιωνία, η Ειρήνη Μπέλια για τον Άλιμο, ο Χρήστος Κορτζίδης για το Ελληνικό-Αργυρούπολη, ο Αντώνης Φειδοπιάστης για την Πεντέλη, ο Γιάννης Σταθόπουλος για την Αγία Παρασκευή, ο Άρης Βασιλόπουλος για την Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, ο Γιώργος Ζύγουνας για τον Διόνυσο, ο Γιώργος Κοντόσταυλος για την Καισαριανή, ο Αλέξανδρος Καποδίστριας για την Παιανία, ο Χρήστος Γιαννούλης για την Κατερίνη, ο Παναγιώτης Κοτρώνης για τις Σέρρες, ο Τάσος Κανταράς για τον Πολύγυρο, ο Ηλίας Καραμπίκας για την Άρτα, η Ελένη Λαφτσή για την Κομοτηνή, ο Ισίδωρος Παπαλυμπέρης για την Κάρυστο, ο Στράτος Γεωργούλας για την Λέσβο.

Τα «αγκάθια»

Πάντως, «αγκάθια» παραμένουν οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, δηλαδή ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Θεσσαλονίκης (αφού ο καθηγητής Άρης Καζάκος δεν φαίνεται να πείθεται, αλλά ούτε να πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις…) ο δήμος Ηρακλείου, ο δήμος Χανίων, ο δήμος Λαρισαίων κ.α. Επίσης, σε σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες, που καλούνται να λύσουν οι τοπικές οργανώσεις, έχουν μετατραπεί οι δήμοι Χαλανδρίου και Βριλησσίων, με ονόματα να πηγαίνουν και να έρχονται και υποψηφιότητες να… «καίγονται» για να επανεμφανιστούν αργότερα.

Στρατηγική δεύτερου γύρου

Σε κάθε περίπτωση, για τους μεγάλους δήμους αλλά και για τις περιφέρειες, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τη στρατηγική δεύτερου γύρου. Μ’ άλλα λόγια, βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προωθήσει υποψηφιότητες τέτοιες, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να «δικαιολογήσουν» το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως «μεγάλου κόμματος» ή, καλύτερα, ως «κόμματος εξουσίας».
Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου υποψιάζονται ότι η ΝΔ ποντάρει σε ένα καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να «ισοσκελίσει» τις εντυπώσεις από το –εκτιμώμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ- κακό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. «Αν πάρουν τους βασικούς δήμους και τις μεγάλες περιφέρειες, θα υποστηρίξουν ότι δεν έχασαν τη λαϊκή νομιμοποίηση, ακόμη κι αν χάσουν στις Ευρωεκλογές με 15 μονάδες. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τους την προσφέρουμε», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας, κρούοντας προεκλογικό συναγερμό στην Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα