Έχεις χωραφάκι στο χωριό; Βιβλίο εσόδων και εξόδων!

Ακόμη και μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν ένα χωραφάκι στο χωριό και συμπληρώνουν εισόδημα από αγροτικά προϊόντα τα οποία καλλιεργούν και διαθέτουν αντί αμοιβής, θα είναι αναγκασμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων και να εκδίδουν αποδείξεις!

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, μισθωτoί και για συνταξιούχοι, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατά τη διάρκεια του 2013 είχαν εισπράξεις μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους ή έλαβαν αγροτικές μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να τηρούν από φέτος λογιστικά βιβλία

και να εκδίδουν τιμολόγια αποδείξεις κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων έχουν όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα εφόσον ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια (τζίρο άνω των 10.000 ευρό και λήψη ενισχύσεων άνω των 5.000 ευρώ)

Επίσης, με την ίδια εγκύκλιο αποσαφηνίζονται τα εξής:

1) Υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων κ.λπ.) είναι από την 1η-1-2014 οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.λπ.), οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν εισπράξεις μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Εάν μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό του προ-προηγούμενου έτους.

2) Η υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων ισχύει και για μισθωτούς και για συνταξιούχους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2013 υπερέβησαν ένα από τα 2 παραπάνω όρια.

3) Οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, εξακολουθούν να απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

4) Για τα φυσικά πρόσωπα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν συνιστούν ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση οι χώροι που ασκούνται αυτές (χωράφια, ανεξάρτητα εάν υπάρχει σε αυτά ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, όπως ξηραντήρια, θερμοκήπια, χώροι εσταυλισμού ζώων, αποθήκες ζωοτροφών, εργαλείων, κλπ.) εφόσον στις εγκαταστάσεις αυτές δεν διενεργούνται συστηματικά συναλλαγές (δηλαδή λειτουργίας αυτών ως καταστήματα).

5) Η διάθεση αγροτικών προϊόντων από κιόσκια ή πλανοδίως, δεν θεωρείται ότι διενεργείται από επαγγελματική εγκατάσταση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται στην περίπτωση αυτή υποχρέωση ίδρυσης υποκαταστήματος.

Η υποβολή της δήλωσης μεταβολής εργασιών θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί μέχρι 15-2-2014 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και μέχρι 20-3-2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα