ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2013 ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Για να μπορέσουν να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών εκτιμούν ότι όχι απλά θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία αλλά να έχουν εμφανιστεί και τα πρώτα συγκεκριμένα δείγματα ανάπτυξης.

Περιθώριο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2013 ζητούν οι τράπεζες για τη διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Υπογραμμίζουν ότι για να μπορέσουν να προσελκύσουν ιδιώτες

επενδυτές η οικονομία όχι απλά θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί αλλά να έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα συγκεκριμένα δείγματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με στελέχη, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ίσως και νωρίτερα, όλα θα έχουν αλλάξει αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν προχωρήσουν όλα αυτά ριζικά διαφορετική θα είναι η εικόνα των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ήδη στην προσδοκία και μόνο ότι η χώρα τελικά θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο έχουν διπλασιαστεί και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιαστεί.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί από την αρχιτεκτονική του εγχειρήματος (κίνητρα, όροι κ.α.) και από το χρόνο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίων. Υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο στις τράπεζες για τη διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε όχι μονό να έχει σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον αλλά να εμφανιστούν ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης και να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο αν μια τράπεζα καταφέρει να συγκεντρώσει από ιδιωτικές πηγές το 10% από το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών τότε το ιδιωτικό management θα διατηρηθεί ενώ θα δοθούν σημαντικά κίνητρα στους μετόχους να επαναγοράσουν την κρατική συμμετοχή σε βάθος χρόνου.

Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών μόνο αν οι αγορές πειστούν ότι η Ελλάδα έκανε την μεγάλη υπέρβαση, αντιμετωπίζοντας δυναμικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις, και δημιουργήσει προσδοκίες ανάκαμψης θα ανοίξουν και πάλι οι αγορές και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές. Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, ακόμα και αν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, είναι αδύνατη η προσέλκυση ξένων επενδυτών καθώς ο κίνδυνος χώρας παραμένει μεγάλος ενώ πολλοί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας μας.

Η κυβέρνηση, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, όχι απλά πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά ακόμα πιο γρήγορα να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Μόνο μέσα από έργα και αποτελέσματα θα αρχίσει η αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη για τη χώρα που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή επενδυτών. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει με ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το κλίμα για τη χώρα θα αλλάξει γρήγορα και οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορο

Keywords
Τυχαία Θέματα