ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ «ΠΥΡΗΝΙΚΟ» ΙΡΑΝ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι έξι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία), καθώς και η Ε.Ε. την οποία εκπροσωπεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Κάθριν Άστον, έχουν προσπαθήσει να πιέσουν το Ιράν να κάνει πίσω με το πυρηνικό του πρόγραμμα, εντατικοποιώντας την απειλή των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων.

Η Δύση φοβάται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της είναι για ειρηνικούς σκοπούς. Οι τελευταίες συνομιλίες, που είχε η Κάθριν Άστον στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Σαέντ Τζαλιλί περιγράφονται ως «χρήσιμες και εποικοδομητικές».

Αν και από τον Απρίλιο σε τρεις γύρους συνομιλιών έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος, καμία πλευρά δεν θέλει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ως απειλή για την ύπαρξή του και έχει αναφέρει ότι μπορεί να προσφύγει στη στρατιωτική δράση, αν αποτύχουν η διπλωματία και οι κυρώσεις. Η πίεση πάντως στο Ιράν έχει αρχίσει να αυξάνεται, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα