Δια βοής και με 162 “Ναι” πέρασε το φορολογικό

Αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως μέχρι τον Μάϊο θα καταθέσει για ψήφιση συνολική παρέμβαση για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα διορθώνει τις δύσκολες και ίσως άδικες αλλά αναγκαίες διατάξεις.

Η πλειονότητα των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου ψηφίστηκε δια βοής κατά πλειοψηφία. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σε τέσσερα άρθρα. Το άρθρο 1 (κλίμακες φορολογίας- αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης),

το άρθρο 3 (εισόδημα από επιχειρήσεις-εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), το άρθρο 6 (παρακράτηση φόρου), το άρθρο 10 (τέλος επιτηδεύματος). Το άρθρο 1 ψηφίστηκε με 162 «ναι» και 126 «όχι». Το άρθρο 3 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». Το άρθρο 6 ψηφίστηκε με 163 «ναι», 121 «όχι» και 4 «παρών». Το άρθρο 10 ψηφίστηκε με 162 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών».

«Όχι» στο άρθρο 1 παρούσα στα υπόλοιπα δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου. «Όχι» στο άρθρο 1, το 3 και το 10 δήλωσε ο Γιώργος Κασαπίδης και «ναι» στο άρθρο 6. «Παρών» στο άρθρο 6 και «όχι» στα άρθρα 1,3 και 10 δήλωσαν Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς. «Όχι» στο άρθρο 1 δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης και «παρών» στα άρθρα 3,6 και 10. Απών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του όμως έκανε γνωστό πως αν παρίστατο θα ψήφιζε «ναι». Απών ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Απούσα ήταν η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα στους απόντες ήταν επίσης ο Ιωάννης Πανούσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Κ. Τζαβάρας (σ.σ. με επιστολή δήλωσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε ναι), ο Γαβριήλ Αβραμίδης (σ.σ. με επιστολή δήλωσε πως αν παρίστατο θα ψήφιζε όχι), ο Μιχάλης Κασσής, η Ηρώ Διώτη (σ.σ. γέννησε πρόσφατα), ο Θωμάς Ψύρρας, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Ανδρέας Ξανθός.

Το φορολογικό παίρνει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Σειρά έχουν τώρα οι επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. «Ανάσα» λίγων ωρών θα πάρει απόψε η Βουλή μέχρι τις εννέα το πρωί του Σαββάτου που θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στη… «συσκευασία του ενός», στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Οι βουλευτές καλούνται μέσα στις επόμενες ώρες να μελετήσουν το νομοσχέδιο με τις 300 και πλέον σελίδες προκειμένου να τοποθετηθούν. Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να έχει ψηφιστεί, και από την Ολομέλεια, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ενόψει της συνεδρίασης του Euroworking Group. Όπως τονίζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. Ανάμεσα δε στις διατάξεις είναι και αυτές με τις οποίες ρυθμίζεται και το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων της Βουλής και τους εξομοιώνει πλήρως με τους υπαλλήλους των υπουργείων, πλην εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010.

Το…ορφανό του Μαρξ και οι «τσάμπα μάγκες»

«Εγώ μειώνω το χρέος και ωφελώ τις επόμενες γενιές! Εσείς είστε λαϊκιστής! Σας παρακολουθώ»! Αυτή ήταν ίσως η μόνη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φάνηκε να χάνει για λίγο την ψυχραιμία του σχολιάζοντας τα επικριτικά σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά την ώρα της καταληκτικής του ομιλίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «τσάμπα μάγκες» όσους απαιτούν κοινωνική πολιτική χωρίς να προτείνουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ακούσει πολλές φορές να τον κατηγορούν προσωπικά, με αιχμηρότερη την κριτική από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που τον χαρακτήρισε πολιτικό τρομοκράτη – «φαίνεται πως σας ερεθίζω με την καλή έννοια» του απάντησε γελώντας ο κ. Στουρνάρας- αλλά και την Χρυσή Αυγή να τον αποκαλεί «ορφανό του Μάρξ που σήμερα κάθεται στα υπουργικά έδρανα».

Η «ρητορική» του μίσους και η ΕΠΕΝ

Η «πύρινη» αντιπαράθεση των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κ.κ. Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Παπαδημούλη σφράγισε την απόληξη της μαραθώνιας συζήτησης του φορολογικού στη Βουλή. Η κριτική του κ. Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη «ρητορική του μίσους» και τη στάση του στηρίζει πρακτικές βίας και ανομίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Παπαδημούλη. Ο κ. Βορίδης είχε αναφερθεί στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τη Βίλα Αμαλίας όταν άκουσε τον κ. Παπαδημούλη να τον κατηγορεί σε προσωπικό επίπεδο με σφοδρότητα.

«Ο κ. Βορίδης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας εγκαλεί. Γιατί είναι εκείνος που διαδέχθηκε τον κ. Νίκο Μιχαλολιάκο στη νεολαία της ΕΠΕΝ με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Μπορεί ο κ. Βορίδης να τα λέει…τσεκουράτα αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.

«Εγώ ποτέ δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις. Το τι έκανα εγώ πριν από 30 χρόνια δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Και αν θέλετε έχω κριθεί και αυτό διότι εκλέχθηκα με την ψήφο του τέσσερις φορές βουλευτής. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Ναι εγώ έχω ζήσει ως νέος τέτοια περιστατικά βίας και γι΄αυτό τα απεχθάνομαι σφοδρώς», απάντησε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Βορίδης.

«Κάντε κι εσείς κάτι για να μιλάμε στον κόσμο»

Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και δράσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο ώστε από τα όποια περιορισμένα οφέλη να υπάρξουν έστω και μικρές μεταβιβάσεις στον κόσμο για να δει ένα αποτέλεσμα των θυσιών του, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. «Για να μπορούμε και εμείς κύριε υπουργέ να απευθυνόμαστε στους πολίτες», δήλωσε ανοιχτά απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα. Η ΔΗΜΑΡ έκανε μια επιλογή και φαίνεται ότι υιοθετείται από την πλειοψηφία του λαού, είπε ακόμη κ. Τσούκαλος επικαλούμενος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων που «δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι η έξοδος από την κρίση συνιστά ένα βασανιστικό χάρτη που θα υπερβεί τα πέντε χρόνια». Προειδοποίησε όμως ότι για να κρατηθεί η κοινωνία συντεταγμένη πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στο ιστορικό τους καθήκον.

Οι δύο όψεις της βίας

Η Βίλα Αμαλία και τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν πολλές στην αιχμή της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στη διήμερη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Εκτός όμως από τις απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και η απερίφραστη απάντηση του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση αργά το βράδυ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θανάση Παφίλη. «Όσοι νομίζουν ότι θα αποφύγουν την κοινωνική εξέγερση δεν θα το πετύχουν. Μιλάτε υποκριτικά για τη βία. Δεν είναι βία όταν πετάνε τον εργαζόμενο από τη δουλειά; Δεν είναι βία η τρομοκρατία στο εργοστάσιο; Δεν είναι βία το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που θέλουν να δουλέψουν και δεν μπορούν; Δεν είναι βία τα ΜΑΤ του κ. Μάνεση που σπάνε τα κεφάλια των εργατών;», απευθύνθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση ο Θανάσης Παφίλης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε όμως και η λίστα Λαγκάρντ με το ΠΑΣΟΚ να συστήνει υπομονή στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την προσεχή Πέμπτη που θα γίνει η συζήτηση για την προανακριτική και θα στηθούν οι κάλπες.

Keywords
φώτης κουβέλης, γιάννης στουρνάρας, χρυση αυγη, συριζα, ψηφοφορία, Αντζελα Γκερεκου, βενιζελος, δημαρ, ΚΚΕ, σηφουνάκης, βουλη, group, μαρξ, χρεος, στουρναρας, ασοεε, επεν, ματ, ΠΑΣΟΚ, κινηση στους δρομους, ολγα λαφαζανη, εκπτωσεις, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, νεος παπας, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, φώτης κουβέλης, αλεκα παπαρηγα, βουλευτες, κουβελης, πολυνομοσχεδιο, αιχμη, ασοεε, αυγη, εθνικο τυπογραφειο, εξοδος, ωρα, αρθρα, αρθρο, αμαλια, ανδρουλακης, αντζελα, βιλα, βοριδης, βραδυ, γαβριηλ, γεγονοτα, γινει, γκερεκου, δηλωσεις, διωτη, ειπε, επτα, υπομονη, ηρω, θωμας, ιστορικο, κυβερνηση, κυριε, μαρξ, ματ, μιμης, μιμης ανδρουλακης, μαρια, νεολαια, νικο, οδυσσεας, παφιλης, πεμπτη, πρωι, σελιδες, συζητηση, σειρα, σηφουνάκης, σπιτι, σχολια, τυπογραφειο, χρυση, ψηφοφορία, ψυχραιμια, ιωαννης, ωρες, group, απων, δικαιωμα, εννεα, εθνικο, λαφαζανη, οψεις, θανασης, επεν
Τυχαία Θέματα