ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να εκφράσει βεβαιότητα για το εάν θα επιβληθεί οριζόντιο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Και είχε τους λόγους του: η πληρότητα του «πακέτου» των 11,5 δισ. θα καθορίσει ακόμη και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε αναζήτηση ακόμη 3,5 δισ. για να κλειδώσει το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας -και με στόχο να παρουσιαστεί τουλάχιστον στις γενικές του κατευθύνσεις ενώπιον της τρόικας- είναι το υπουργείο

Οικονομικών. Από την πλατεία Συντάγματος δεν δεσμεύονται όμως προς το παρόν ότι θα αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές, όχι μόνο γιατί υπάρχει ένα κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί, αλλά και επειδή ουδείς γνωρίζει τι θα χρειαστεί να γίνει εάν η τρόικα θέσει ενστάσεις και απορρίψει!

Και το μόνο βέβαιο είναι ότι το πράσινο φως των δανειστών στο πακέτο 11,5 δισ., το περιμένει πως και πως και ολόκληρο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως έλεγαν τραπεζικές πηγές μετά την συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών «το άμεσο και επείγον θέμα που προέχει είναι η χαρτογράφηση των μέτρων για τη διετία 2013-2014, η παρουσίαση τους, έστω και στις βασικές κατευθύνσεις στην τρόικα και εν συνεχεία η αναμονή της έκθεσης από τους δανειστές. Πρέπει πρώτα να έχουμε θετική αξιολόγηση για να προχωρήσει και η ανακεφαλαιόποιηση. Αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει η διαδικασία».

Ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες είναι να τρέξουν οι διαδικασίες για το νέο μεσοπρόθεσμο, ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση των 25 δισ. και να τα βάλουν λεφτά στα ταμεία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα