ΣΕ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΝΑΖΙΣΤΗΣ ΛΑΣΛΟ ΤΣΑΤΑΡΙ

Ο 97χρονος Ούγγρος Λάσλο Τσάταρι, ο νούμερο ένα καταζητούμενος εν ζωή Ναζί εγκληματίας πολέμου τέθηκε σήμερα σε «κατ’ οίκον περιορισμό» από ουγγρικό στρατοδικείο με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην ομαδική αποστολή 15.700 Εβραίων στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς στην Πολωνία από το 1941 ως το 1994, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για 30 ημέρες», δήλωσε ο Γκάμπορ Χόβαρθ, δικηγόρος του Τσάταρι που συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα από την αστυνομία της Βουδαπέστης και δήλωσε «αθώος»

για τα εγκλήματα που του προσάπτουν, λέγοντας ότι «ακολουθούσε διαταγές», όπως είχε σημειώσει νωρίτερα ο εισαγγελέας της ουγγρικής πρωτεύουσας Τίμπορ Ιμπόλια.

Ο Χόβαρθ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού βρίσκεται ο Τσάταρι.

Βγαίνοντας από το στρατοδικείο της Βουδαπέστης ο Τσάταρι μπήκε σε ένα αυτοκίνητο συνοδεία δύο συγγενικών του προσώπων που είχαν έρθει να τον δουν στο δικαστήριο.

«Δεδομένης της σοβαρότητας των γεγονότων, αλλά επίσης και της ανάγκης να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, εξαιτίας της ηλικίας του και για να προστατευθεί η υγεία του» ο εισαγγελέας Ιμπόλια έκρινε ότι για την περίπτωση του υπόπτου «αρμόζει ο κατ’ οίκον περιορισμός». Παράλληλα «η αστυνομία έχει αφαιρέσει το διαβατήριό του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ο ύποπτος είναι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Είναι συνεργάσιμος. Εξεπλάγη αλλά περίμενε ότι θα ανακριθεί», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ο Τσάταρι ήταν επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβακικής πόλης Κόσιτσε (Κάσα στα ουγγρικά, Κασάου στα γερμανικά) όπου πολλοί από τους 15.700 Εβραίους που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου στην Πολωνία –στη διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα