ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΡΑΚΗΣ

Μετά τις διακοπές θα …δείξει

«Καυτό» αποδεικνύεται αυτό το καλοκαίρι, αλλά η θερμοκρασία το πιο πιθανό είναι να ανέβει και άλλο το φθινόπωρο: Η Ευρώπη «τρέχει» επιδιώκοντας να κλείσει οποιαδήποτε ανοιχτή πληγή της μέχρι το τέλος του χρόνου. Μεσολαβούν οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και από τις αρχές της νέας χρονιάς ξεκινάει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος στην Γερμανία..

Μία

λοιπόν από τις πληγές που πρέπει να κλείσουν και η Ελλάδα. Αρχικά η βεβιασμένη -που συνοδευόταν μάλιστα και από εκκωφαντικό θόρυβο γύρω από τις αδυναμίες μας- απόφασή μας να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, αμέσως μετά η μονοδιάστατη εφαρμογή του μνημονίου που «διέλυσε» το υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, η μάλλον λανθασμένη επιλογή να προσφύγουμε στην κάλπη και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, μας έφερε στην δεινή θέση σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης να μοιάζουμε με το κακομαθημένο παιδί που μόνον να ζητάει  ξέρει.

Και εξαιτίας των τραγικών λαθών των πολιτικών μας, δεν αποκλείεται να δούμε να πέφτουν …στον «κουβά» τα δεκάδες δισ. ευρώ που έδωσαν από το υστέρημά τους κυρίως οι τίμιοι Έλληνες μέσω της περικοπής του μισθού τους και δια της εξόφλησης των βαρύτατων φόρων που τους επέβαλλαν…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με μνημόνιο ή χωρίς σκληρά μέτρα θα έπρεπε να είχαμε πάρει.. Όμως το άγχος για γρήγορα αποτελέσματα, λόγω της προσφυγής στο ΔΝΤ, με ταυτόχρονη ανάγκη του πολιτικού συστήματος να προστατέψει τα «δικά» του παιδιά, εντός και εκτός δημοσίου, εξώθησε την κατάσταση στα άκρα.

Και τώρα είμαστε στα άκρα: Η εξόφληση των ομολόγων που θα αρχίσουν και πάλι να λήγουν από τις 20 Αυγούστου, η ανάγκη των τραπεζών για «ζεστό χρήμα», μισθοί και συντάξεις του δημοσίου που πρέπει να πληρωθούν, έχουν κάνει την χώρα απολύτως εξαρτώμενη από τους πιστωτές της.. είτε αυτοί λέγονται τρόικα σήμερα, είτε οτιδήποτε άλλο αύριο.

Και αυτή την στιγμή για να αρχίσουν να «απελευθερώνονται» χρήματα προς τούτη δω την γωνιά της Ευρώπης και να διευκολυνθούμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να το «παίξουμε καλά παιδιά».. Πως;; Απλώς εφαρμόζοντας τις «ουρές» της καταστροφικής πολιτικής της είσπραξης βαρύτατων φόρων.

Αυξημένος φόρος εισοδήματος λόγω μειωμένου αφορολόγητου.. «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και «βαριά» τεκμήρια.. Παρακρατήσεις από τους μισθούς της χρονιάς με το παλιό αφορολόγητο.. Έκτακτη εισφορά.. τέλος επιτηδεύματος.. Όλα αυτά μαζί σε ένα εκκαθαριστικό που θα αρχίσει να καταφθάνει στους παραλήπτες από τον Σεπτέμβρη. Και κάπου τότε θα φτάσει στο σπίτι και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ 2010-11. Χωρίς να συνυπολογίζεται το «πακέτο» των λογαριασμών που θα περιμένει κάθε νοικοκυριό για φως, νερό, τηλέφωνο, ασφάλιστρα, δόσεις δανείων, κ.λπ., κ.λπ.

Ποιος θα τα αντέξει; Πόσοι μπορούν ακόμη να σηκώσουν αυτά τα βάρη;

Και κάπου εκεί αρχές φθινοπώρου, να πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι μας αν θα μας δώσουν την … «δόση» μας και μαζί μια ακόμη ευκαιρία ή αποφασίσουν πως αντέχουν να ρισκάρουν και μί

Keywords
Τυχαία Θέματα